Laboratuvar ortamında yüksek enerjili kömür
Laboratuvar ortamında iki saatte elde edilen kömürün enerjisi linyitten daha yüksek.
Ankara Üniversitesi (AÜ) araştırmacılarınca, fındık kabuğu, pirina gibi kaynaklarla laboratuvar ortamında iki saatte elde edilen kömürün, ısıl değeri düşük linyitle karıştırılmasıyla ele geçen son ürünün enerji kalitesinde yüzde 60 artış sağlandı.
AÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sınağ, Türkiye’deki linyitlerin yüzde 68’inin kükürt ve kül içeriğinin yüksek, karbon içeriğinin de düşük olması nedeniyle ısıl değerinin düşük olduğunu ifade etti. Üniversitede yürüttükleri çalışmalarda fındık kabuğu, pirina, orman ve çevre atıkları gibi çeşitli hammaddelerden hidrotermal karbonizasyon yöntemi ile laboratuvar ortamında nano küre yapılı sentetik kömür elde ettiklerini bildiren Sınağ, bu kömürün kükürt içeriğinin ise neredeyse sıfıra yakın olduğunu söyledi. Sınağ, bu yöntemle milyonlarca yılda gerçekleşen kömüre dönüşme işleminin, laboratuvar ortamında iki saat gibi kısa bir sürede gerçekleştiğine işaret etti. Sınağ, “Biyokömür olarak da adlandırılabilecek bu ürünün ısıl değeri 7 bin-7 bin 200 kalori arasında. Bu, ülkemizdeki 2 bin-3 bin arasındaki düşük kalorili linyitlerin ısıl değerine göre yaklaşık 3 katlık bir artış demek” diye konuştu.
Test sonuçlarının çok iyi olduğunu dile getiren Sınağ, çalışmalarının pilot ölçekte realize edildikten sonra fizibilite gerektiğini ve ardından ülkede ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde yerini alabileceğini öngördüğünü bildirdi.
Kaynak : sabah.com.tr