İnsanlar, teknolojiyi ileriye taşımak amacıyla çelikten silikona kadar çeşitli malzemeleri sürekli olarak yeni yollarla kullandılar. Fakat malzeme bilimcisi ve bilim yazarı Ainissa Ramirez, The Alchemy of Us’da bu teknolojilerin istemeden bedenlerimizi ve toplumumuzu şekillendirdiğini ileri sürüyor.
Çelik yaylara ve sonrasında kuvars kristallere bağlı olarak gitgide artarak daha hassas olan saatler, toplumu bir araya getirdi. Ama Sanayi Devrimi’nin fabrika programlarına odaklanmasıyla, insanlar zamana her zamankinden daha fazla takıntılı hale geldi ve uyku alışkanlıklarımız zarar gördü. Benzer şekilde, karbon filamentlerden yapılmış elektrik lambaları, insanların daha uzun saatler boyunca çalışmasına izin verirken sağlığı olumsuz etkileyerek sirkadiyen ritimlerini bozar.
Ancak zincirleme efektler o kadar da kötü değildi: Demir ve bakır telgraf telleri, Birleşik Devletler’de 1840’lardan başlayarak haberlerin hızla yayılmasına olanak verdi. Teknolojinin kısa iletişim talebi, gönderilerini uzaktan göndermek için teknolojiyi kullanan gazetecilerin Amerikan gazetelerinin kırpılmış stilini şekillendirmesine yardımcı oldu. Ramirez, bu tarzın Ernest Hemingway’in özlü ve açık nesirine ilham verdiğini savunuyor.
Bilim tarihinin ilgi çekici ve az bilinen hikayelerini içeren kitap, bu öykülerin arkasındaki malzeme biliminin keskin ve doğrudan açıklamalarını sunuyor. Ramirez, anlatılarındaki karakterleri dikkatlice seçer. 20.yüzyılın başlarında İngiltere’de son derece hassas bir cep saatini ve “satılan zaman” taşıyan Ruth Belville, kimyager Caroline Hunter, fotoğrafçı Ken Williams ve 1970’lerde ırkçılık sırasında Güney Afrikalıları izlemek için anlık fotoğrafçılığın kullanımı konusunda işverenleriyle mücadele eden Polaroid çalışanları ile tanışıyoruz.
Bilim tarihlerinde kahramana tapınma eğilimine karşı gelen Ramirez, profillerini çizdiği figürlerin başarısızlıklarına dikkat çekiyor. Örneğin, telgraf çalışmaları ile tanınan Samuel Morse, köleliği destekledi ve göçmenlere karşıydı.
Yazarın heyecanı bulaşıcıdır: Çeliği yapmak için “karbon ile demir birleştiğinde ortaya çıkan muhteşem metamorfoz” hakkında övgüler yağdırırken, maddeyi hem şekillendirilebilir hem de güçlü hale getiren çakıl benzeri katmanlar ile olağanüstü göründü. Çelik, daha sonraki bölümlerde yeniden ortaya çıkıyor ve gelişmiş çelik üretimine dayanan teknolojilerin hikayelerinde yer alıyor.
Ramirez’in bilim ve kültürde görünüşte farklı fikirler arasında çizdiği bağlantılar ilgi çekicidir. Kitap boyunca, mesaj kasvetli ama umutlu: Malzemeler bizi beklemediğimiz şekillerde değiştiriyor. Ancak bu etkilerin farkında olarak toplum nasıl tepki vereceğini seçebilir.
Kaynak: sciencenews.org
Yazar

- 1997 İstanbul doğumluyum. Lisans derecemi İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde tamamladım. Aynı zamanda Kimya Mühendisliği bölümünde çift anadal programına kayıtlıyım ve son sınıf öğrencisiyim. Araştırma yapmayı ve yeni şeyler öğrenmeyi seven biriyim. Araştırmalarımı başka insanlarla da paylaşabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. Malzeme bilimi alanındaki gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.
Son Yazıları
Dünya Haberleri2021.02.26Glenn’in Yeni Poliimid Reçine Seti Havacılık Endüstrisinde Yükselecek
Dünya Haberleri2021.02.222025 Yılına Kadar Dünya Çapında Klorobenzen Endüstrisi
Çevre Haberleri2021.02.13Keten ve Kenevir Yeni Dönem Biyokompozitlerde Yer Alacak
Dünya Haberleri2021.02.02Kordsa, Otomotiv Sektörüne Hız ve Verimlilik Sağlayan Kompozit Otomotiv Teknolojilerini Tanıttı