Manyetik damlacıklar protein desenleri oluşturuyor

Yeni cihaz fikrinin kıvılcımı bir nilüfer yaprağından yuvarlanan damlacıklar

Çinli ve Portekizli bilim insanları, bir yüzey üstünde hücreler, proteinler ve kuantum noktalar dahil olmak üzere geniş bir malzeme yelpazesi düzenlemeye yönelik bir teknik geliştirmek için nilüfer yapraklarından ilham aldılar. Yöntemleri, biyomedikal cihazlar hazırlamak için yararlı olabilir.

Jilin Üniversitesi’nden Wenlong Song liderliğindeki ekip, su damlacıklarının, nilüfer yapraklarının süperhidrofobik yüzeyleri boyunca yuvarlanırken yüzeydeki tozları nasıl sürüklediklerini fark etti. ‘Bu durum uygun bir itici güçle yönetilebilirse, bu güç sayesinde suda çözünür malzemelerin yüzeyde bir noktadan başka bir noktaya taşınabileceğini varsaydık’ diye açıklıyor Song.

Song’un ekibinin yaptığı tam olarak şu: Depolanacak malzemeden (bu durumda protein) oluşan bir karışım içeren damlacıkları ve kitosan hidrojel kürelerini süperhidrofobik bir yüzey üstüne koyuyorlar. Hidrojel kürelere gömülü demir oksit nanoparçacıkları var. Yüzeyin diğer tarafına yerleştirilen bir mıknatıs, hidrojel kürelere gömülü olan demir oksit nanoparçacıkları ile etkileşime girerek damlacıkları yüzeye doğru çekerken, damlacıktaki proteinle yüzeyi tükenmez bir kalem gibi işliyor. Araştırmacılar mıknatısı şekiller çizmek için hareket ettirebiliyorlar veya yüzeye yazı yazmaksızın damlacığı hareket ettirebilmek için mıknatısın gücünü azaltabiliyorlar. Ayrıca daha kalın veya daha ince çizgiler çizebilmek için kürenin boyutunu değiştirebiliyorlar. “Diğer desenleme yöntemlerinden farklı olarak, bu yöntem herhangi bir laboratuvarda yapılabilir ve hemen hemen tüm suda çözünür malzemeler süperhidrofobik bir yüzey üzerine depolanabilir”, diyor Song.

İngiltere Liverpool Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisliğinde uzman olan Raechelle D’Sa, fikri şık ve doğayı yansıtan bir yaklaşım olarak tanımlıyor. Tekniğin çok yönlülüğünü vurgulayarak, “Fiziksel bariyerlerden ziyade ıslanabilir hatlara sahip yüzeyler, biyolojik tahliller, hücre desenlemesi,  yüksek verimli tarama ve doku mühendisliği gibi mevcut veya yeni teknolojilerin ilerlemelerine öncülük edebilir” diyor.

Yöntemlerini suda çözünür materyallerin ötesine taşımak için ekip, süperamfifobik yüzeylere ve hatta su altında süperhidrofilik yüzeylere yağ bazlı malzemeler yazmanın yollarını araştırıyor.

Kaynak : chemistryworld.com

725 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!