Mavi Nanopartiküller Radyoaktif Elementleri Silip Süpürüyor

Mavi Nanopartiküller Radyoaktif Elementleri Silip Süpürüyor

Mavi Nanopartiküller Radyoaktif Elementleri Silip Süpürüyor.

Nanoboyutlardaki prusya mavisi formülasyonu vücuttaki radyoaktif sezyumu hızlı bir şekilde uzaklaştırıyor.

Fransa’daki araştırmacılar, nanopartikül bazlı prusya mavisinin formülasyonunu geliştirerek, radyoaktiviteye maruz kalan insanların tedvisine yardımcı olabilecekler.

Nükleer silah testleri ya da nükleer reaktör kazaları sonrasında pek çok radyoaktif kirletici madde çevreye salınabilir, 1986 yılında Ukrayna’da meydana gelen Çernobil Faciası ve daha yakın zamanlarda Japonya Fukushima’da meydana gelen gibi. Radyoaktif sezyum izotopları, daha çok bu gibi olaylarda salınır, füzyon tepkimeleri sırasında oluşuyor ve insan vücudu tarafından kolaylıkla absorplanıyor. Radyoaktif sezyuma maruz kalınması bir çok farklı kanser türüne, nörolojik etkilere ve ani ölümlere neden olmaktadır.

Sezyum zehirlenmesinin bilinen tedavisi Radiogardase’dir, demir heksasiyanoferrat, bu sanat alanında yaygın olarak kullanılan Prusya mavisidir. Monpellier Üniversitesi’nden Yannick Gauri liderliğindeki araştırma ekibinin şimdi, nanopartikül bazlı prusya mavisinin formülasyonunu geliştirmesi ile sezyumun mevcut tedavi yönteminden daha etkili bir şekilde vücuttan atılabilmesi sağlanacak.

Gauri, “Geliştirilen bu formülasyonun iki avantajı küçük partiküllerin oluşturduğu temizleyici ajanlar, prusya mavisi ve yağ fazında temizleyicilerin biyokullanımının mümkün olmasıdır.” dedi. Lesitin-fosfolipid karışımının oluşturduğu bu yağ fazı ve prusya mavisinin oluşturduğu, misel olarak bilinen kümeler, yaklaşık olarak 55 nm çapındadır. Radyoaktif sezyumun vücuttan uzaklaştırılması için fareler üzerinde yapılan testler, bu yeni yöntemin bilinen yöntemden %40 daha hızlı olduğunu gösterdi.

Florida Üniversitesi’nden nanoilaç araştırması yapan Daniel Talham, misel sistemleri geriye çevirerek yaygın olarak yapılan araştırmalarda, her zaman biyouyumluluğun olmadığını açıklıyor. Talham, “Bu çalışma sırasında, gelişmiş misel bazlı ilaç teknolojisi kullanıldı ve prusya mavisi içeren nanoparçacıkların kullanılabileceğini gösterdi. Hayvansal çalışmalarda etkili bir yaklaşım gösterdi. Nanopartiküller kullanılarak potensiyel yararları, düşük ilaç dozlarından daha sağlıklı sonuçların elde edilmesidir” dedi.

Yeni formülasonun bu etkisi uygulanan doza bağlı değişkenlik göstermektedir. Bu geleneksel tedavi yönteminde bilinen bir şey değildir. Dunstana Melo 1987’de Brezilya Goiania’da radyolajik kaza sonrasında,sezyum 137’nin etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olan araştırma ekibinin öncüsü dozimetri uzmanıdır ve ona göre bu çok ilginç bir sonuçtur. Goiania’dan gelen verilerde günlük 3,6 ve 10 mg dozlardaki örnekler etkisini göstermiştir. Bu yeni formülasyon, vücuttan sezyumun uzaklaştırılmasındaki tedavi uygulamaları çok fazla umut verici gözüküyor.

Kaynak: chemistryworld.com

1.235 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!