Metanol Yakıtı Bu Küçük Böcek Robotuna Dolaşma Özgürlüğü Veriyor

Metanol Yakıtı Bu Küçük Böcek Robotuna Dolaşma Özgürlüğü Veriyor

Fotoğraf : Anne bak, kablo yok! Yaklaşık üç tane pirinç tanesi ağırlığında olan robotik bir böcek, bir güç kaynağına bağlanmadan sürünür, taşır ve tırmanır.

Küçük bir kas için yakıt olarak metanol kullanan robot, bir saatten fazla sürünebilir, taşıyabilir ve tırmanabilir.

Bir robot böceği, metanolle beslenen bir mikro kas sayesinde kendi başına gider.

Bilim insanları, robotik böcek sürülerinin arama ve kurtarma operasyonlarına yardımcı olabileceğini düşünüyorlar. Ancak, bir enerji kaynağına bağlanması gereken robotlar dar alanlara erişemez. 19 Ağustos’ta Science Robotics’te açıklanan yeni robot, sıvı yakıtını vücudunun içinde taşıyabiliyor.

Néstor O. Pérez-Arancibia, kritik sorunun güç olduğunu fark ettiğini söylüyor. Néstor O. Pérez-Arancibia ‘nın Los Angeles’ ta bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki ekibi, belirli bir kütlede, aynı küçük piller gibi enerjinin 10 katından fazlasını paketlediğinden dolayı yönlerini metanole çevirdiler.

Araştırmacılar metanolü harekete geçirmek için  nikel-titanyum alaşımlı bir teli platinle kapladılar. Prensip olarak alaşım ısıtıldığında kas gibi kasılır ve soğuduğunda uzar. Platin, kendisiyle temas eden herhangi bir metanol buharını yakarak ısı üretir. Bu yakıta maruz kalmak periyodik bir düzende değiştirilirse sıcaklık ve mikro kas akordiyonları değişir. Bu hareket, robotun ön ayaklarının yukarı kalkmasına neden olur. Bacaklar tekrar geriye doğru kaydığında vücut öne doğru çekilir.

Bu böcek robotunun ağırlığı yalnızca üç pirinç tanesi kadar olabilir, ancak sürünmek için küçük ama güçlü bir yakıt kaynağına ihtiyacı vardır. Bilim insanları, onu bir güç kaynağına bağlamak yerine, robotun vücudunun içine yapay bir mikro kası çalıştırabilen metanol yerleştirdiler. Bu bağımsız yakıt, arama ve kurtarma görevleri sırasında dar alanlara girebilen robotlar üretmede çok önemli bir ilerleme sağlayabilir.

Yakıt hariç, böcek robotu, canlı böceklerle aynı seviyede, yaklaşık üç pirinç tanesi kadar ağırlığa sahiptir. Ağırlığının 2,6 katı kadar taşırken düz yüzeylerde sürünür. En zorlu koşu bandı ayarlarından daha dik eğimlerin üstesinden gelir. Pérez-Arancibia, bir saatten fazla çalışabileceğini söylüyor ve bir batarya ile – son teknoloji ürünü bile olsa – en iyi ihtimalle birkaç saniye çalışacağını tahmin ediyor.

Var olan eksiklikler: Böcek, robotlarla karşılaştırıldığında daha yavaştır ve yönlendirilemez. Yeni nesil prototipler aynı yapay kas prensibini daha hızlı, daha manevra kabiliyetine sahip bir tasarım ve farklı bir yakıtla kullanacak.

Uçan robotlar, Pérez-Arancibia’nın nihai hedefidir. Özellikle? “Kelebekler yapmak istiyoruz” diyor.

Kaynak : sciencenews.org

823 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!