Metro Tünellerinden Elde Edilen Enerji Binlerce Evi Isıtabilir ve Soğutabilir

Metro Tünellerinden Elde Edilen Enerji Binlerce Evi Isıtabilir ve Soğutabilir

Birkaç yıl önce metroya binmek için iyi bir neden gösterdik: “Aşağısı daha sıcak.” Belediye Başkanı Boris Johnson, 700 evi nasıl ısıtacaklarını açıkladı. Şimdi, L’Ecole Polytechnique Fédérale de Lozan’daki (EPFL) araştırmacılar, frenlerden, motorlardan, insanlardan ve genel olarak toprağın sıcaklığından gelen ısıyı geri kazanabileceklerini ve ısı pompalarıyla hareket ettirebileceklerini hesapladılar.

Sistem, beton tünel duvarlarının içine düzenli aralıklarla yerleştirilen ve bir ısı pompasına bağlı, ısı transfer sıvısı içeren plastik borular veya basitçe su içeren bir buzdolabına benzer şekilde çalışıyor. Kışın, yüzeyde sıcak çıkan borulara soğuk su pompalanacaktır. Yaz aylarında tam tersi olacak. Araştırmacılara göre, sistemin kurulumu ucuz ve enerji açısından verimli olacak ve 50 ila 100 yıl arasında bir ömre sahip olacaktı, sadece 25 yılda bir ısı pompalarının değiştirilmesi gerekiyordu.

Metro Tünellerinden Elde Edilen Enerji Binlerce Evi Isıtabilir ve Soğutabilir

Yüksek lisans tezi çalışmanın temeli olan Margaux Peltier, yeni Lozan M3 metro hattının yarısını ısı geri kazanım borularıyla hizaya sokarlarsa, 1500 standart 800 SF daireyi ısıtabileceklerini “veya 4.000 Minergie sertifikalı enerji tasarruflu birim üretebileceklerini hesaplamıştır.” Minergie, Passivhaus’un bir İsviçre versiyonudur. Peltier, “Gaz yakıtlı ısıtma sisteminden geçmek, şehrin CO2 emisyonlarını yılda iki milyon ton azaltacaktır” diye ekliyor.

Araştırma, arazi kullanımını ve taşımacılığını neden asla ayıramayacağınızın bir başka örneğidir. Çoğu şehirde, metrolar, bölgesel ısıtma sistemlerinin en iyi çalıştığı yüksek yoğunluklara hizmet etmek için inşa edilmiştir. Bu nedenle, bir metro sisteminin üzerine ultra verimli orta ila yüksek yoğunluklu bir mahfaza inşa ederseniz, yalnızca havanın ve kullanım sıcak suyunun ısıtılması ve soğutulmasının çoğunu ısı pompası ile yapmaz, aynı zamanda insanları milyonlarca ton CO2 tasarrufu sağlayarak araba kullanmadan da taşıyabilirsiniz.. Ne harika bir fikir.

Kaynak: treehugger.com

720 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!