Mikroplastikler Metaller için Taşıma Aracı Olarak Kullanılıyor

Mikroplastikler Metaller için Taşıma Aracı Olarak Kullanılıyor

Yapılan çalışma, mikroplastiklerin çevredeki metaller için bir taşıma aracı olarak kullanılabileceğini gösteriyor.

Mikroplastiklerin çevredeki organik kirleticileri biriktirebileceği ve taşıyabileceği bilinmektedir. Ancak yapılan çalışmalarla yeni öğrenilen, metallerin de bu şekilde taşınabilmesidir. Ayrıca partiküller ne kadar küçük olursa, plastik üzerindeki metal birikimi o kadar fazla olur. Bu, Helmholtz-Zentrum Hereon Araştırma Merkezi bilim insanları tarafından yeni bir çalışmanın konusu olmuştur.

Dünya çapındaki bilim insanları, plastik parçacıkların ekolojik yaygınlığını ve uzun ömürlülüğünü daha önce kanıtladılar. Parçacıkların boyutu bir mikrometre ile yarım santimetre arasındadır. Kısmen daha büyük plastik bileşenler denizde parçalandığında veya nehirlere ve ardından doğrudan karadan kaynaklanan atık sulardan okyanusa karıştığında gelişirler. Mikroplastikler çok yüksek konsantrasyonlarda zehirlidir. Ayrıca, diğer kirleticileri de biriktirebilir, taşıyabilir ve serbest bırakabilirler. Bu bağlamda organik kirleticilerle ilgili veriler daha önce yayınlanmış olsa da, suda yüzen mikroplastik partiküller ile çözünmüş metaller arasındaki etkileşimler hakkında çok az şey biliniyor. Helmholtz-Zentrum Hereon’daki Çevre Kimyası Enstitüsü’nden bilim insanlarının şimdi bu etkileşimleri laboratuvarda sistematik olarak incelemelerinin nedeni budur.

Baş yazar Dr. Lars Hildebrandt’ın da yer aldığı ekip, 63 ila 250 mikrometre boyutlarındaki polietilen ve polietilen tereftalat parçacıkları üzerinde 55 farklı metal ve yarı metal birikimini inceledi. Çevre kimyacısı Hildebrandt, “Plastiklerin kirlettiği su konusunda, incelediğimiz iki plastik türü hayati bir rol oynuyor” diyor. “Bu, geniş uygulama yelpazesinden ve ilgili yüksek üretim hacimlerinden kaynaklanmaktadır. Örneğin çoğu alışveriş poşeti polietilenden (geri dönüşüm kodu 4, LDPE) yapılır ve plastik içki şişelerinin neredeyse hepsi polietilen tereftalattan (geri dönüşüm kodu 1, PET) yapılır.”

Parçacık Ne Kadar Küçük Olursa, Birikim O Kadar Güçlü Olur

Hereon’da İnorganik Çevre Kimyası bölüm başkanı olan Daniel Pröfrock, “Çalışmada, parçacıklar küçüldüğünde birikimin güçlendiğini ve çeşitli elementler (metaller ve yarı metaller) arasında zenginleştirme derecesi açısından önemli farklılıklar olduğunu belirledik” diyor. Krom, demir, kalay ve nadir toprak elementleri gibi bazı metaller kendilerini tamamen mikroplastiklere bağladı. Kadmiyum, çinko ve bakır tüm test süresi boyunca plastik üzerinde neredeyse hiç birikme göstermedi. Ek olarak, polietilen partikülleri, polietilen tereftalat partiküllerinden önemli ölçüde daha fazla birikim gösterdi.

Metaller Tekrar Serbest Bırakılır

Testin ikinci aşamasında, Hereon bilim insanları, metaller veya yarı metallerle yüklü parçacıkların, kimyasal koşullar altında ilgili metal içeriklerini neredeyse serbest bıraktığını gösterebildiler. “Laboratuvardaki test kurulumumuz aslında basitleştirildi ve model organizmalar yoktu. Bununla birlikte, sonuçlar, vücut tarafından emildiğinde mikroplastik parçacıkların metaller için bir tür truva atı gibi davrandığına ve bu metallerin organizmalara bu şekilde daha büyük ölçüde dahil edilebileceğine dair önemli kanıtlar sağlıyor” diyor Lars Heldebrandt.

Çevrede sıklıkla bulunan diğer plastiklerin nasıl davrandığını ve parçacıkların yaşının ve hava koşullarına maruz kalma durumlarının birikim ve salınım süreçleri üzerinde ne gibi etkileri olduğunu belirlemek için şu anda daha ileri çalışmalar yürütülmektedir.

Kaynak: chemeurope.com

623 Kez Okundu

Ecem Fırat

1998 İstanbul doğumluyum.Hacettepe Üniversitesi,Kimya Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Kimya bilimi ve mühendislik uygulamaları alanlarında yapılan güncel çalışmaları sizlerle de paylaşabilmek adına İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum.Farklı alanlardaki son gelişmeleri okuyucularımızla buluşturmaktan mutluluk duyacağım. Keyifli okumalar dilerim.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!