Musluk Suyu Mikroplastiklere Karşı Koruyucu Kalkan Oluşturur

Musluk Suyu Mikroplastiklere Karşı Koruyucu Kalkan Oluşturur

Musluk suyu zararlı mikroplastiklere karşı doğal bir koruyucu kalkan oluşturuyor. Oluşturulan kalkan; SFI İleri Malzemeler ve Biyomühendislik Araştırmaları Merkezi, TCD (Trinitiy College Dublin) ve UCD (University College Dublin) ve AMBER’den bir grup bilim insanının oluşturduğu ekibi göre plastik su ısıtıcısı gibi ev eşyalarının mikroplastikleri yaymasını önlemeye yardımcı oluyor.

Chemical Enginnering Journal ‘da yayınlanan araştırma, mineral ve eser miktarda element içeren musluk suyunun; plastiklerin suda bozunmasını ve mikroplastiklerin yayılmasını önlediğini ortaya çıkardı. Mikroplastikler bazı potansiyel zararlı organik kimyasallar ve eser miktarda bulunan metaller gibi bir dizi kontamisyon ile taşınabilir.

Önceki çalışmalarda mikroplastik salınımını araştırmak için saf suyun formları kullanıldı. Saf su sadece laboratuvarda bulunur ve musluk suyunda bulunan safsızlıkları ve iyonları içermez.

Araştırma ekibinin yardımcı lideri AMBER’den Prof. John J. Boland şöyle açıklıyor;

“Plastiklerin, insanlar tarafından tüketilebilen ve doğada bozunabilen mikroplastiklerin yapısını bozup serbest bıraktığı biliniyor. Araştırmalarımız, musluk suyu ile defalarca kullanılan plastik su ısıtıcısı gibi birçok ürünün, zaman içerisinde mikroplastik salınımını önleyen bir koruyucu tabaka geliştirebileceğini gösteriyor.

Çünkü musluk suyu %100 saf su değildir. – eser element ve mineralleri içerdiğinden dolayı plastiklerin bozunması musluk suyunda tamamen farklıdır. Plastikler parçalara ayrılmaktan ziyade, mineraller plastikle kaplanır ve her türlü bozulmayı önler bu sebepten ürünler mikroplastik içermez. Örneğin; su ısıtıcınızdaki koyu kahverengi renk iyi bir şeydir. Koyu kahvelik, evinizdeki bakır borulardan gelen musluk suyunuzda bulunan bakır minerallerinin bir formu olan bakır oksittir. Bunların hepsi birleşip su ısıtıcısına mükemmel bir koruma sağlar.

“Bu keşif önemlidir çünkü bu çeşitli koruyucu tabakaların laboratuvarda üretilebileceğini öğrendik ve doğrudan birikmesini bekleme gereksinimi olmadan koruyucu tabakalar plastiğe uygulanabilir. Bu keşif aynı zamanda karşı karşıya olduğumuz çok önemli plastik soruna yönelik çözümlere işaret ederek doğanın öncü olduğunu gösteriyor.”

Kaynak: sciencedaily.com

637 Kez Okundu

Buse Çakmak

Bursa Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Meraklı, sorgulamayı araştırmayı seven, öğrenmeye istekli bir bireydir. Güncel gelişmeleri takip edebilmek, okuyup öğrendikleri ile kendisini geliştirebilmek için; İnovatif Kimya Dergisi Haber Çeviri Ekibi'ne katılmıştır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!