Nükleer santrallarda “yerli hammadde”
Nükleer santrallar için yol haritasını çizen hükümet, stratejik bir adım daha atıyor. İnşa edilecek nükleer santrallarda “yerli hammadde” kullanılması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı.
Türkiye’nin uranyum ve toryum kaynakları belirlenerek, dışa bağımlılık ortadan kaldırılacak. İki kaynaktaki rezervler, yeni nükleer santralların geleceğine de ışık tutacak. Stratejik çalışma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi (NEPUD) Başkanlığı koordinasyonunda yürütülecek. Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGM), Maden Teknik Arama (MTA) ve ETİ Maden çalışmalara destek verecek. Beş yıl sonunda uranyum ve toryum kaynaklarının rezerv tespit çalışmalarının tamamlanması ve üretim için fizibilitenin yapılması planlanıyor.
Özellikle toryumla ilgili hedef, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen ay açıkladığı “Dönüşüm Programı”nda yer almıştı. “İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı Eylem Planı”nda, toryumun nükleer enerji üretiminde kullanılmasına yönelik uluslararası çalışmalarda yer alınması kararlaştırılmış ve bu yönde ARGE faaliyetlerinin öncelikle destekleneceği vurgulanmıştı.
Türkiye’nin 44 bin ton toryum rezerviyle, rezerv açısından Hindistan’dan sonra dünyada ikinci sırada yer aldığı bilgisi verilmişti. Toryum tabanlı nükleer yakıt çevrimi ile ilgili teknolojik alanda uluslararası gelişmelerin yakından takip edileceği de belirtildi.
Kaynak : enerjihaber.com