“Üç dakikada biyodizel” üretiyorlar

uc dakikada biyodizel uretiyorlar

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde, ortalama 60 dakika olan biyodizel üretim süresi mikrodalga sentez ünitesi kullanılarak 3 ila 7 dakikaya indirildi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde, ortalama 60 dakika olan biyodizel üretim süresi mikrodalga sentez ünitesi kullanılarak 3 ila 7 dakikaya indirildi.

AÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nezihe Ayas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fosil yakıt kaynaklarının her geçen gün azalmasına bağlı olarak yaşanan petrol krizleri ve çevre bilincinin artması nedeniyle alternatif enerji kaynaklarına olan ilginin önemli derecede arttığını söyledi.

Fosil yakıt kaynaklarına alternatif enerji kaynaklarında birinin de  biyodizel olduğunu aktaran Ayas, biyodizelin zararlı etkisi olmayan, doğada kolay bozulabilen çevreci biryakıt olduğunu ve dizel motorlarda direk kullanılabileceği gibi belli oranlarda karıştırılarak da kullanılmakta olduğunu dile getirdi.

Tarım ülkesi olan Türkiye’de biyodizelin enerji kaynağı olarak öncelikli bir seçenek olduğunu anlatan Ayas, ” Bu amaçla enerji bitkilerinin tarımı arttırılarak ülkemizin gerek yemeklik yağ açığı gerekse biyodizel üretmek amacıyla yemeklik olarak tüketilemeyen yağ üretimi için yağlı tohum kapasitesi artırılabilir. Kırsal kesimin ekonomik yapısının güçlenmesi ve imkanların yanı sıra yan sanayinin de gelişmesine katkıda bulunacaktır. Biyodizelin stratejik konumu da göz ardı edilemez” ifadelerini kulandı.

Biyodizel üretimi konusunda Türkiye’de ve dünyada bir çok çalışma yapıldığını belirten Ayas, “Biyodizel üretimi konusunda dünyada ve Türkiye’de birçok çalışma mevcut. Bizim çalışmamızın farkı mikrodalga sentez ünitesi kullanarak 60 dakika olan reaksiyon süresini 3 ila 7 dakika ya indirmemiz. Yaptığımız çalışmayı yayımladıktan sonra dünyada da bu tür çalışmalar artmaya başladı” diye konuştu.

“En iyi bildiri ödülü”

Yaptıkları çalışmayı ulusal ve uluslararası bir çok kongrede sunduklarına değinen Ayas, şöyle devam etti:

“Elde etmek istediğimiz enerji için ekonomi çalışması yaptık. Biyodizeli iki farklı reaktör kullanarak, yani geleneksel reaktör ve mikrodalga sentez ünitesini kullanarak elde ettik. İkisini kıyasladık ve mikrodalga sentez ünitesinden elde etmiş olduğumuz biyodizelin maliyetinin geleneksel olarak elde etmiş olduğumuz sentezden daha düşük olduğunu tespit ettik. San Francisco, USA’da gerçekleştirilen Uluslararası Kimya Mühendisliği Kongresi’nde sunduğumuz çalışmamız, ‘En iyi bildiri ödülü’yle mükafatlandırıldı. Bu da beni ve ekibimi, özellikle bu konuda çalışan Özlem Yılmaz’ı çok mutlu etti.”

Temel hedeflerinin yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi olduğunu vurgulayan Ayas, mikrodalga sentez ünitesi kullanarak gerçekleştirmiş oldukları biyodizel üretimini endüstriyel ölçekte üretime uygulayabilmek için çalışmalarının devam etmekte olduğunu ve sonuçların ümit verici olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak : aa.com.tr

964 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!