Odundan Grafen Üretti

Odundan Grafen Üretti

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, kendi geliştirmiş olduğu nano malzeme cihazıyla odun bitkisinden Grafeni üretti.

Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, yaptığı açıklamada, Grafenin yüzyılın mucizevi bir malzemesi olduğunu belirterek, “Grafen üstün elektrik, optik, manyetik özelliklere sahip olan bir malzemedir. Bu malzemenin üretimin üretim prosesi oldukça pahalı bir proses. Biz de mevcut bilinen metodun yerine farklı bir metot geliştirerek bunu daha ucuz bir şekilde nasıl üretebiliriz diye yeni bir metot geliştirdik. Geliştirmiş olduğumuz metotta odunsu bir bitkiden bir miktar malzeme alıp daha sonra bunu belli aşamalara belli proseslere işlemlere tabi tutup bunu grafene dönüştürüyoruz. Grafene dönüştürürken kullanmış olduğumuz bir cihaz var. Bu cihaz bizim şirket bünyesinde üretmiş olduğumuz bir cihaz. İsmi Nano malzeme üretim cihazıdır. Nano malzeme üretim cihazı ile malzemelerin çoğunu toz şeklinde ve film şeklinde herhangi bir iç özellikten kolaylıkla üretebilir ve daha sonra bunun yapısal özelliklerini kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Örnek olarak bir grafen ürettiniz ya da bir metal oksit ürettiniz bunun Nano yapısını nano-rot olarak, nanoparticles olarak farklı farklı formlarda çok kolaylıkla üretebilirsiniz.” dedi.

Amacımız Düşük Maliyet ile Grafen Üretmek

Temel hedeflerinin yüksek özelliklere sahip olan grafeni düşük bir maliyet ile üretmek olduğunu söyleyen Yakuphanoğlu, grafenin hazırlanma aşamasını şöyle anlattı: “İlk olarak odun bitkisi alıyoruz. Daha sonra bu bitkinin çözeltisini yüksek basınç altında ve yüksek sıcaklıklarda bazı işlemlere tabi tutup bunun grafen yapısına dönüştürüyoruz. Bunu yaparken firmamızın bünyesinde üretmiş olduğumuz Nano malzeme üretmek üretim cihazını kullanıyoruz. Bu cihazın farklılığı yüksek basınç altında ve yüksek sıcaklıkta malzeme iyi otomatik olarak Nano yapıya dönüştürmeye dayanan bir sistem. Bu cihazın benzeri şu anda dünyada yok. Teklif özelliklerimiz farklı, işlevsel olarak benzer cihazlar bulunabilir. Üretmiş olduğumuz cihaz bize ait.Bu proje sonunda biz odunsu bitkiden grafen ürettik. ”

Yeni Tip Pil Tasarlandı

Üretmiş oldukları grafen ile yeni tip pil tasarladıklarını söyleyen Yakuphanoğlu, “Grafen ürettikten sonra yeni bir pil şekli tasarladık tasarladığımız pil şekli mevcut literatürde bulunan pil şeklinden farklı. Daha sonra üretmiş olduğumuz grafeni bu pilde kullanarak ne kadar elektrik elde edebiliriz? Elde ettiğimiz Sonuçlar da şu diyelim 1 miligram grafeni siz ilave ederseniz yaklaşık 1 miliamper 2 miliamper bir akım elde ediyorsunuz Biz daha sonra bunu farklı miligrama bağlı olarak gerçek anlamda bu üretiyor mu üretmiyor mu bunun testini Yaptık bunun testini yaptığımızda gördüğümüz sonuçlar şu miligram bazında ilave ettiğiniz de kesinlikle miliamper mertebesinde bir akıma sahip oluyorsunuz. Dolayısıyla bunun gramajını, miktarını arttırırsanız daha yüksek akımlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz.” diye konuştu.

Kaynak : gunisigigazetesi.net

414 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!