Olefinler Artık Daha Kolay Üretilebilir
ABD ve Güney Kore’deki kimyagerler hayati önem taşıyan bir ham madde olan olefinlerin daha hafif koşullarda üretimi için baz metal katalizör kullanarak bir teknik geliştirdi.
Olefinler geleneksel olarak buhar gücüyle etan ve benzeri alkanların kırılmasından elde ediliyor; bu da 800°C’lerin üstnde bir sıcaklığa ve nadir bulunan pahalı katalizörlere (iridyum gibi) ihtiyaç duyuyor. Proses yeni tekniğe kıyasla daha verimsiz; çünkü olefinlerle hidrokarbonların karışımını üretirken yan ürün olarak bazı reaksiyonlarda karbondioksit oluşturuyor.
Güney Kore’deki Katalitik Hidrokarbon Fonksiyonalleştirme Merkezi ve Temel Bilimler Enstitüsü (IBS), ABD’deki Pensilvanya Üniversitesindeki araştırmacıların söylediğine göre yeni metotları daha önce mümkün değildi.
Bu teknik metan ve etandan titanyum katalizör ve metilen transfer reaktifi kullanılarak hidrojen çıkarılmasına dayanıyor. Araştırmacılar zincir uzunlukları 4 ve ya 8 olan düz ve sikloalkanlar ile katalizörleri bir reaksiyon tankına koyarak 75°C’de 4 gün boyunca bekletti.
Titanyum alkilidin kompleksi olan katalizör su çıkarma reaksiyonunu gerçekleştirdi. Metilen fosforlu bileşiğin kullanılması yan reaksiyonların oluşumunu önledi. Ardından süreç alfa olefinler için seçimli hale getirildi.
IBS’teki Baik Mu Hyun tarafından yönetilen kimyagerler doğru katalizörü bulmak için prosesi birkaç defa simule ettiler. Bu sayede ABD’deki ekip de bu katalizörleri test edebildi.
“Biz çok nadir ve tanrıların elementi olarak bilinen iridyumdan daha ucuz ve geniş kullanım alanları olan titanyuma geçtik. Titanyum seramik pigmenti ve diş beyazlatıcısı olarak kullanılıyor.
Bilgisayar simulasyonu her elektronun nasıl davranacağını ve moleküllerin nasıl etkileşeceğini tahmin ediyor ve bize daha kısa sürede gelişim göstermemizde yardımcı oluyor. Araştırmacıların yeni hedefi titanyum katalizörün verimini arttırmak.
Kaynak : thechemicalengineer.com