Online Araçlar, Biyolojik Bazlı Malzemeleri Takip Ediyor
E-sertifikalar, tedarik zinciri süreçleri sayesinde bileşenleri otomatik olarak izlemektedir.
AkzoNobel , Gelişmiş Biyokimyasal (Tayland)(ABT) ve profesyonel hizmetler şirketi olan EY tarafından tedarik zincirinde biyolojik bazlı hammaddeleri izlemek için tasarlanmış bir online araç geliştirmiştir. Biyolojik bazlı materyal içeriğini bir ürünün değer zincirinden doğru bir şekilde takip edebilmek için e-sertifikaya güvenilmektedir.
Pek çok hammadde, alternatif kaynaklara sahiptir ve petrokimyasal ve biyolojik bazlı malzemelerden yapılabilmektedir. Her iki kaynaktan alınan malzemeler karıştırılmakta ve araç, karışımdaki biyolojik bazlı bileşen oranının izlenmesine izin vermektedir.
Biyolojik bazlı bileşenler, tedarik zinciri başlangıcında üretici tarafından sertifikalandırılmaktadır. Ardından bir online platform aracılığıyla bir sonraki kullanıcıya aktarılmaktadır. Bilgiler, değer zinciri boyunca işlendiğinde kimyasal ile kalabilmektedir.
Biyolojik bazlı içeriğe ilişkin başka bir belgeleme gerekmemektedir. AkzoNobel’ deki özel kimyasal için Global RD&I direktörü Peter Nieuwenhuizen’ e göre, Karbon-14 analizi vasıtasıyla biyolojik esaslı içeriğin ölçülmesi teorik olarak mümkündür, ancak bu oldukça pahalıdır.
Pilot proje, ABT’nin epicerol’ünü veya bio-epiklorohidrini takip etmektedir. Petrokimyasal kaynaklı propilen yerine biodizel ve oleokimyasal üretimin yan ürünü olan gliseroldan yapılabilmektedir. ABT, epiklorohidrin üretmekte ve e-sertifikaları yüklemektedir. Kimyasal epoksi reçineleri ise üreten aracılığıyla satılmaktadır. AkzoNobel de bu reçineleri kaplamalarda kullanmak üzere satın almaktadır. E-sertifikalar bakım zincirini de takip etmektedir.
Nieuwenhuizen, aracın nispeten küçük hacimlerde kullanılan epiklorohidrin gibi kimyasallar için özellikle yararlı olacağını ummaktadır. “Bu aşağıdan yukarıya izleme yaparak değer zincirindeki her bireyi kontrol etmekten daha az emek gerektirecektir. Bunu yapan başka bir şirketin varlığından haberdar değiliz. Yöntem açık kaynaktır ve patent alınmamıştır. EY’nin başkaları tarafından yaygınlaştırılmasını istiyoruz.” şeklinde konuşmuştur.
Sürdürülebilir malzeme kullanımı üzerine yoğunlaşmış, ABD merkezli kar amacı gütmeyen Green Blue’da Sürdürülebilir Malzeme Kıdemli Müdürü James Ewell: “Neticede bir fosil yakıt ekonomisinden bir karbonhidrat geçişi yaptığımız için şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması önemli olacaktır.” şeklinde açıklama yapmıştır. “İlk aşamada, şirketlerin geçiş sürecinde olduklarını söylemesi ve dönüştürdükleri portföy yüzdesinin belirlenmesi gerekecek.”
Ewell, “Ölçülen ve izlenen yola göre saklama verileri zincirine bağlı olarak, bir hammadde ekonomisinden diğerine dönüşümdeki etkileri nasıl hafifleteceğimizi anlamamıza yardımcı olması faydalı olabilir.” şeklinde açıklamada bulunmuştur.
Kaynak : chemistryworld.com