Organa Rutenyumlu Hidrojenasyon ile Plastik Atıklar Parçalanıyor

Organa Rutenyumlu Hidrojenasyon ile Plastik Atıklar Parçalanıyor

Organa Rutenyumlu Hidrojenasyon ile Plastik Atıklar Parçalanıyor.

Amid bağları içeren uzun zincirli moleküllerden oluşan ve güçlü kimyasal bağlara sahip olan  proteinler ve kevlar; ürettiğimiz farmasötik  ve plastiklerin yanı sıra birçok molekülde de bulunan maddelerdir. Plastiklerin kullanışlı hale getiren amid bağı geri dönüşümleri söz konusu olduğunda çok kuvvetli olduğundan yararlı ürünlerin geri kazanılmasını engeller. Katalizörler tepkime hızlandırmada yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Ancak naylon ve diğer plastik maddelerdeki amid bağlarının parçalanması zordur  ve çok  fazla enerji gerektirir.

Bu problemi ortadan kaldırmak için Nagoya Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, önceki çalışmalarına dayanarak, hafif koşullar altında bile en zorlu amid bağlarını etkili bir şekilde parçalayacak bir dizi organometalik rutenyum katalizörü geliştirdi.

“Önceki katalizörlerimiz çoğu da amid bağını hidrojenleştirebilir ancak reaksiyonların gerçekleşmesi için yüksek sıcaklık ve yüksek basınca uzun süre ihtiyac var. Yeni rutenyum katalizörü, diğerlerinden ayıran bu, zorlu alt tabakaları daha yumuşak koşullar altında hidrojenleştirebilir” diyor baş yazar Takashi Miura

Hidrojenasyon, amid bağlarının parçalanmasına yol açan önemli adımdır. Katalizör organik bir çerçevede desteklenen rutenyum atomuna sahiptir. Bu rutenyum atomu hidrojeni adsorbe edebilir ve parçalanmayı başlatmak için onu amide bağlayabilir. Ekip reaksiyonda katalizör üzerinde  hidrojen pozisyonunu saptadı ve destek çerçevesinin şeklini değiştirdi. Bu sayede  Hidrojen molekülünün, Amid bağı ile etkileşim için mümkün olan en iyi konum olduğundan emin olarak, çok daha etkili hidrojenasyona ulaştı.

Grup lideri Susumu Saito, “Katalizör üzerinde yaptığımız değişiklikler, bazı zorlu amid bağlarının ilk kez seçici olarak parçalanmasına izin verdi. Bu katalizör, farmasötik için tasarımcı peptidleri oluşturmak için büyük potansiyele sahip ve ayrıca atık plastik maddelerden malzemeleri geri kazanmak için de kullanılabilir.

Kaynak: chemeurope.com

576 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!