Oxford Kovid Aşısı Dozajlama Hatası Sayesinde %90 Başarı Oranı Elde Etti
Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca aşı denemelerinin, bazı katılımcıların yarım doz almasına neden olan bir hatanın “tesadüfi gelişmesi” sayesinde şans eseri % 90 etkinliğe ulaştığı ortaya çıktı.
Pazartesi günü,bilim insanları,Oxford aşısının tam etkisinin %70 olduğunu ancak yarım doz olarak ve ardından bir ay sonra tam bir doz olarak uygulandığında etkisinin yaklaşık %90 olduğunu ortaya koydular.
AstraZeneca’da biyofarmasötik araştırma ve geliştirme yönetici başkan vekili Mene Pangalos ‘’ Yarım doz kullanma nedenimiz tamamen tesadüf’’ dedi.
Üniversite araştırmacıları aşıyı nisan ayının sonunda, Oxford ve AstraZeneca’nın ortaklığının başlangıcında dağıtırken, yorgunluk, baş ağrısı veya kol ağrıları gibi beklenen yan etkilerin beklenenden daha hafif olduğunu fark ettiler.
Pangalos,’’Bu yüzden,geriye döndük ve kontrollerimizi yaptık…ve aşı dozunu yarı yarıya düşürdüklerini öğrendik.’’ dedi.
Denemeye yeniden başlamak yerine,araştırmacıların planlanan zamanda yarım doz ile devam etmeye ve sonrasında tam bir doz ek aşı uygulamaya karar verdiklerini söyledi.
Yaklaşık 3000 kişiye yarım doz aşı ve 4 hafta sonra da tam bir doz aşı verildi ve verilerin % 90’ı korundu.Bunun yanı sıra iki tam doz aşı verilen daha büyük gruplarda ise etki %62’idi.
Bilim insanları hala neden yarım doz aşının daha iyi bir koruma sağladığını tam olarak açıklayamadı ancak bunun immün sistemi farklı bir şekilde uyarıyor olabileceğini söylediler.
Oxford Üniversitesi’nden araştırmaya öncülük eden Profesör Sarah Gilbert,’’Başlangıç olarak az miktarda aşı vermek ve bunu büyük miktarlarla takip etmek, immün sistemi harekete geçirmenin ve bize en güçlü ve en etkili bağışıklık yanıtını vermesinin en iyi yolu olabilir.’’
Oxford Aşı Grubu yöneticisi ve çalışmanın baş araştırmacısı Profesör Andrew Pollard,şunları ekledi: ‘’Bizim şu an bilmediğimiz şey,bu farkın bağışıklık yanıtının niteliğinde mi yoksa miktarında mı olduğu.Ve bu önümüzdeki haftalarda araştıracağımız bir konu.’’
Kaynak : theguardian.com