Pilot Proje Almanya’da Jeotermal Sudan Lityumu Teşvik Ediyor

Pilot Proje Almanyada Jeotermal Sudan Lityumu Teşvik Ediyor

Lityumun bozulması ciddi çevresel hasarlara neden olur. Şimdi bir pilot proje, otomobil aküleri için hammaddelerin de Almanya’da jeotermal sudan elde edilip edilemeyeceğini incelemektedir.

Karlsruhe (Almanya). Alman Endüstri Mühendisleri Birliği’ne (VWI) göre lityum, SALD-Aküleri gibi alternatif teknolojiler için piyasa hazır olana kadar elektrikli otomobiller için batarya üretiminde anahtar bileşendir. Alkali metalin dünya üretiminin üçte ikisi şu sıra Avustralya’da klasik madencilik alanında olmaktadır. Lityum ayrıca Şili, Arjantin ve Bolivya Tuz Gölü tuzlu sularından da çıkarılmaktadır.

Çeşitli doğa koruma kuruluşları bu ilerlemeyi, atıl göletlerin ve topuk havzalarının çevreyi zehirlemesi ve hali hazırda kuru olan bölgelerdeki suyun buharlaşması yerel su kıtlığını artırması nedenleriyle eleştirmektedir. Bu nedenle bilim, önemli hammaddeler için alternatif tasfiye olanakları aramaktadır.

Jeotermal Sudan Lityum

Şimdi bu konu için Karlsruher Teknoloji Enstitüsü (KIT)’ndeki bilim insanı bir yaklaşım sundu. Jeoekolog Klemens Slunitschek liderliğindeki ekip, jeotermal sudan nasıl lityum elde edebileceklerini araştırmaktadırlar. EnBW firması ve diğer partnerlerle birlikte yukarı pompalanmış sudan mangan oksit yardımıyla lityum filtrelemek için bir pilot tesis oluşturulmalı. Litre su başına yaklaşık 200 miligram lityum elde edilebilecek.

Klemens Slunitschek: “Yanlızca lityumun girebileceği, küçük tüneller gibi tanımlanabilir.“

Filtrelenen lityum, daha sonra yüksek oranda seyreltilmiş hidroklorik asit çözeltisi yardımıyla tekrar çözülür. Jeotermal sudan lityumun büyük bir kısmını birkaç dakika içinde filtrelemek mümkündür. Şimdiye kadar, bu hammadde kullanılmadan toprağa geri beslenmiştir.

90.151 Ton Lityum İthalatı

Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, 2021’de Almanya’ya 7.267 ton lityum ithal edildi. 2019’da zaten 90.151 tondu. Elektrikli otomobillere yönelik güncel eğilim, gelecekte talebi önemli ölçüde yükseltecektir. Bu nednele, KIT projesi başarılı olsa bile sadece küçük bir bölümünü kapsayabileceği açıktır.

Bilim insanlarının yaptığı hesaplamalara göre, jeotermal tesis, 8.000 çalışma saati ile yılda yaklaşık 20.000 araba aküsü için lityum çıkarabilir. Kuzey Almanya Havzası gibi başka bölgelerde de, yüksek lityum içeriğine sahip termal sular da mevcuttur. Temel olarak, üretim başarılı olursa teknoloji önemli ölçüde genişletilebilir.

KIT Uygulamalı Yerbilimleri Enstitüsü’nde Jeokimya ve Maden Kaynakları Profesörü Jochen Kolb: “Kısa ulaşım yolları, diğer sağlayıcılara karşı esneklik, tedarik güvenliği ve genişletilmiş tedarik zincirleri:Jeotermal suyu hammadde olarak daha verimli kullanıyoruz.”

Kaynak: forschung-und-wissen.de

822 Kez Okundu

Esra Erdem

1994 Mersin doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde tamamladıktan sonra Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı eğitimini tamamlayarak Danışmanlık sertifikamı aldım. Lisans diplomamı elime aldıktan sonraki mesleki hayatımda 2 ayrı firmada yaklaşık 3 yıllık iş tecrübem oldu. Bu iş tecrübelerimden birisi Yapı Malzemeleri ve Beton Katkı Kimyasallarının üretimi üzerine olan bir firmada, diğer iş tecrübem ise Polimer ve Kimyasal Ambalaj üretimi üzerine olmuştur. Mesleğimle bağlantılı olan her türlü alanda araştırma yapmaktan ve bildiklerimi insanlarla paylaşmaktan zevk aldığımdan dolayı İnovatif Kimya ekibine katıldım. İlgi alanlarım: Nükleer Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nanoteknoloji, Biyoteknoloji, Cam,Seramik,Gıda,İlaç,Organik tarım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!