Plasentanın Bakteri İçermeyen Bir Bölge Olduğu Keşfedildi

Plasentanın Bakteri İçermeyen Bir Bölge Olduğu Keşfedildi

Cambridge Üniversitesi’ndeki bir araştırma grubu, insan plasentasının steril bir ortam olduğuna dair bir kanıt bulmuşlardır. Nature’da yayımlanan araştırmada, plasental ortam ve ona dair bulgular açıklanmaktadır. Ek Haberler ve Görüşler bölümünde Trento Üniversitesi’nden Nicola Segata, araştırma grubunun bulgularına dayanarak, plasentanın, bebek mikrobiyotasının ana kaynağı olma ihtimâlinin düşük olduğunu belirtmiştir.

Yıllar boyu tıp camiası, rahmin ve plasentanın steril ortamlar olduğu konusunda fikir birliği içinde idiler. 2014 yılına döner isek, bir araştırma grubu, plasentada düşük seviyede de olsa bakteri varlığına dair bir kanıt bulmuştur. Şimdiye kadar birçok başka araştırma da bunu doğrulamıştır. Ancak Cambridge’de yapılan araştırma ile plasentada biyom olmadığı keşfedilmiştir. Araştırma grubu, 2014’te yapılan çalışmanın kusurlu olduğunu ve diğer bulguların da kontamine olmuş dokulardan elde edilmiş sonuçlar olduğunu belirtmişlerdir.

Bu yeni çalışmada, araştırma grubu 578 farklı kadından plasenta dokusu elde etmiştir. Daha sonra her örnek üzerinde, yanlıştan kaçınmak için birçok farklı teknik ile DNA çalışmalarını yürütmüşlerdir. Metotlardan biri, her doku için iki ayrı DNA elde etme kiti kullanarak iki ayrı örnek elde etmektir. Bir diğeri ise birçok farklı moleküler teknik ile örneklerdeki bakteriyel DNA’yı tespit etmektir. Ayrıca, testler kontrol olarak alınmadan önce, insanlarda bulunmayan bir bakteri türüne sahip bazı örnekler izlenmiştir.

Araştırmacılar, plasental bir biyom olmadığı konusunda kanıtları olduğunu belirtmişlerdir. Bunun ile birlikte, çalıştıkları örneklerde bakteri bulmuşlardır ancak bu bakterilerin dışarıdan bir kontaminasyon sonucu olduğunu keşfetmişlerdir. Örneğin, orada olması neredeyse imkânsız olan bir E. Coli türünü yüzlerce örnekte ortaya çıkartmışlardır. Bu bakterilerin muhtemelen kontamine olmuş test kitlerinden geldiğini işaret etmişlerdir. Bunun yanı sıra, 2014 yılında yapılan araştırmadaki gibi, normal şartlarda vajinada bulunan bakterilerden DNA tespit etmişlerdir. Ancak yeni araştırma grubu, normal doğum yapan ile sezaryen doğum yapan kadınlardaki plasental bakteri oranını karşılaştırdıklarında, normal doğum yapan kadınların plasenta dokularında daha yüksek düzeyde bakteriye rastlamışlardır. Bu durumu, doğum sırasında plasentanın kontamine olduğu yönünde yorumlamışlardır.

Makaleyi görüntülemek için “İnsan Plasentasında Mikrobiyom Yoktur Ancak Potansiyel Patojen Bulunabillir” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

571 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!