Plastik Atıklardan Temiz Hidrojen Üretiminde Yeni Yöntem: Mikrodalgalar!

Plastik Atıklardan Temiz Hidrojen Üretiminde Yeni Yöntem Mikrodalgalar

Kimyagerler plastik poşetleri, süt şişelerini ve diğer süpermarket ambalajlarını temiz hidrojen kaynağına dönüştürmek için mikrodalgaları kullandılar.

Plastik atıklar halihazırda diğer yöntemler kullanılarak hidrojene dönüştürülebiliyor ve plastiği dönüştürmek için ticari tesisler geliştiriliyor. Ancak, bu yeni yaklaşım daha hızlı bir uygulama ve daha az enerji kullanımı vadediyor.

Oxford Üniversitesinden Peter Edwards, kendisi ve meslektaşlarının, plastik atıkların “acımasız gerçekliğiyle yüzleşmek” istediklerini ve yalnızca İngiltere’nin her yıl 1.5 milyon ton üretim yaptığını söylüyor. Plastik poşetlerdeki hidrojen yoğunluğu kütlece yaklaşık yüzde 14 olduğundan, plastik, iklim değişikliğiyle mücadele etmek için temiz bir şekilde üretilmiş hidrojen arayışında olan ülkeler için muhtemel yeni bir kaynak sunuyor.

Plastik atıklardan hidrojen üretmek amacıyla kullanılan mevcut yaklaşımların çoğu ilk olarak plastiği sentez gazına, hidrojen ve karbonmonoksitten oluşan bir karışıma, ayrıştırmak için 750 °C’nin üzerindeki çok yüksek sıcaklıkların kullanılmasını ve ardından ikinci bir aşama uygulayarak hidrojeni ayırmayı içeriyor.

Yaygın olarak kullanılan bu yöntem yerine Edward ve ekibi plastiği mutfak mikseriyle ufak parçalara ayırdı ve demir oksit ve alüminyum oksitten oluşan bir katalizör ile karıştırdı. Elde edilen karışım 1000 watt’lık bir mikrodalga jeneratörüyle yakıldığında katalizör plastikte sıcak noktalar oluşturdu ve hidrojeni ayırdı. Bu uygulama sonucunda ise plastikteki gazın yüzde 97’sini saniyeler içerisinde geri kazandılar.

Uygulama sonucunda arta kalan katı madde neredeyse tamamen karbon nanotüplerdi. Tek aşamalı bu yaklaşım, plastik, mikrodalgaları absorplamadığından daha az enerji kullanımı ile sonuçlanan, plastiğin tümünün değil yalnızca katalizörün ısıtılması avantajına sahip.

Edward sonuçların “plastik atıklar için çekici bir potansiyel çözüm” vadettiğini söylüyor. Söz konusu çalışma yalnızca küçük ölçekli, her test için yaklaşık 300 gram plastik kullanılarak, yapılmasına rağmen daha büyük ölçekli deneyler şimdiden planlanlanıyor.

Kaynak: newscientist.com

753 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!