Plastik Sektörü Yüzde 8 Büyüdü
Plastik sektörünün üretimi, bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 8 arttı ve değer bazında 17,8 milyar dolara yükseldi.
Türkiye’de plastik üretimi, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak, 4,6 milyon tona ulaştı. Üretim değer bazında ise 17,8 milyar dolar oldu.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 2016 ocak-haziran dönemine ilişkin “Plastik Sektörü İzleme Raporu”nu yayımladı.
Rapora göre, çoğu küçük ve orta ölçekli 11 bin firmanın faaliyet gösterdiği, yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiği plastik sektöründe, yılın ilk yarısında yüzde 8 büyüme kaydedildi. İlk altı aydaki üretimin değer bazında büyüklüğü ise 17,8 milyar dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 16,4 milyar dolar düzeyindeydi.
Plastik üretiminin yıl sonunda değer bazında 35,6 milyar dolara yükselmesi hedefleniyor.
Ambalaj malzemeleri ilk sırada
Bu yılın ilk altı aylık döneminde toplam 4,6 milyon tonluk plastik mamul üretimi içinde plastik ambalaj malzemeleri ilk sırada yer aldı. Bu dönemde 1,85 milyon ton plastik ambalaj malzemesi üretildi.
Plastik mamulleri üretiminde ikinci sırayı 1,02 milyon tonla plastik inşaat malzemeleri izledi.
Sektördeki üretim artışıyla yılın ilk yarısında 443 milyon dolarlık makine teçhizat yatırımı gerçekleştirildi. Aynı şekilde devam etmesi halinde yatırım tutarının yıl sonunda 886 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
En çok plastik Irak’a gitti
Sektörün plastik mamul ihracatı, ilk yarıda, geçen yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi. Bu dönemde plastik ihracatı miktar bazında 784 bin ton, değer bazında ise 2,1 milyar dolar oldu.
Ocak-haziran döneminde en çok plastik mamul ihracatı Irak’a yapıldı. Söz konusu dönemde Irak’a 89 bin ton plastik mamul ihracatı gerçekleştirildi. İhracatta Irak’ı, 49 bin tonla Almanya ve 40 bin tonla İngiltere izledi.
Türkiye, bu yılın ilk yarısında plastik sektörü üretiminde dünyada altıncı, Avrupa’da ise ikinci sırada yer aldı.
Büyümede itici güç hane halkı ve kamu
Rapora ilişkin yazılı açıklama yapan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, sektörün ilk altı ayda güzel bir büyüme sergilediğini, bu büyümede hane halkı ve kamu harcamalarının itici güç olduğunu ifade etti.
Sektördeki bu performansın yılın ikinci yarısında da devam edeceğine inandıklarını vurgulayan Eroğlu, “Plastik ihracatı yılın ilk yarısında miktar bazında geçen seneki seviyede göründü, ancak Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle ihracatın ivme kazanmasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Plastik ham madde tedariğinde yaşanan sıkıntılara da değinen Eroğlu, şunları kaydetti:
“Biz, ham maddemizin yüzde 13’ünü Petrokimya Holding AŞ’den, yüzde 30’unu ise AB’den karşılıyoruz. Bu iki kaynaktan karşılayamadığımız ham maddeleri üçüncü ülkelerden vergisiz ithal etmek istiyoruz. Ekonomi Bakanlığı yerli sektöre bu desteği vermeyi kabul ediyor, ancak AB’li üreticilerden izin alınması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığımızla birlikte vergiyi sıfıra indiren ‘Askıya Alma ve Tarife Kontenjanı’ için AB’ye başvuruda bulunduk, ancak Türkiye’ye hiçbir ihracatı olmayan iki üreticinin itirazı nedeniyle bu kota verilmiyor, yani izin alakasız iki firma kanalıyla engelleniyor. Üstelik gerekçesi yok. Yanlış Gümrük Birliği uygulamaları nedeniyle sektörümüz büyük bir haksızlıkla karşı karşıya.”
Kaynak : dunya.com