Plastik Üretmenin Çevreci Bir Yolu

Plastik Üretmenin Çevreci Bir Yolu

Yeni bir katalizör, sera gazı karbondioksitinin petrol ham maddelerinin kullanımına alternatif olarak birçok plastik için endüstriyel bir öncüye dönüştürülmesini sağlar.

Swansea Üniversitesi’ndeki Enerji Güvenliği Araştırma Enstitüsü (ESRI) araştırmacıları atık karbondioksiti plastik yapımının temelini oluşturan bir moleküle dönüştüren yeni bir yol buldular. Karbondioksitten (CO2) elde edilen geniş çaplı etilenin kullanım potansiyeli her yıl salınan karbon dioksitin yarım milyar tonunun kullanılabileceği ve küresel karbon emisyonun dengeleneceği düşünüldüğünde çok büyüktür.

ESRI’deki CO2 kullanım grubuna başkanlık eden Dr Enrico Andreoli şöyle söyledi: “Karbondioksit çevremize verilen zararın büyük kısmından sorumludur. Bu sebeple, hatırı sayılır ölçüde araştırma zararlı karbondioksit emisyonlarının tutulması ve depolanması üzerinde yoğunlaşmıştır. Fakat pahalı ve uzun vadeli depolamaya bir alternatif, tutulan CO2’nin kullanılabilir maddelerin üretilmesinde bir kaynak olarak kullanılmasıdır.

Bu yüzden Swansea’de atık karbondioksiti etilene dönüştürdük. Etilen kimya endüstrisinde en çok kullanılan moleküllerden biridir. Etilen ayrıca modern toplum için gerekli olan deterjanların, sentetik yağların ve polietilen, polistiren ve polivinil klorür gibi plastiklerin büyük çoğunluğunun üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır. ”

Dr Andreoli şöyle söyledi: “Şimdilerde, etilen petrol cracking’den gelen buharla çok yüksek bir sıcaklıkta üretilmektedir. Petrolü bitirmeden önce etilen üretmenin alternatif bir yolunu bulmamız gerekiyor.”

CO2 kullanım grubu, CO2,  su ve yeşil elektrik kullanarak oda sıcaklığında sürdürülebilir bir etilen üretiyorlar. Bu prosesin merkezinde etilen üretimini hızlandırmak için tasarlanmış bir madde olan yeni bir katalizör var. Dr Andreoli şöyle açıkladı: “Bakır ve bir poliamid katkı maddesinin CO2’in kullanımı için mükemmel bir katalizör elde etmek için birleştirilebileceğini gösterdik. Poliamid, etilen üretimindeki verimi 2 katına çıkartarak standart bikarbonat su çözeltilerinde kaydedilen en yüksek dönüşüm hızlarından birini elde etti.”

CO2 kullanım grubu, Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Grenoble’daki Avrupa Synchrotron Araştırma Tesisi ile işbirliği yaparak katalizörün oluşumunda çalıştı.

Dr. Andreoli: “Her gün kullanılan materyallerin üretiminde karbondioksitin kullanılmasının potansiyeli çok büyük ve büyük ölçekteki üreticilere kesinlikle fayda sağlayacak bir yol. Bu günlerde bunu global olarak 21. yüzyıl teknolojisinin ilerisine götürmemize yardımcı olmakla ilgilenen endüstriyel ortaklar aramaktayız.” diye bitirdi.

Kaynak : sciencedaily.com

413 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!