Plastikler Güneş Işığı Altında On Binlerce Yeni Bileşiğe Dönüştürülüyor

Plastikler Güneş Işığı Altında On Binlerce Yeni Bileşiğe Dönüştürülüyor

Fotoğraf: Woods Hole doktora öğrencileri Taylor Nelson ve Anna Walsh, güneş ışığına maruz kalan plastikleri inceliyor.

Plastikler denizlerde sonsuza kadar var olamazlar. Güneşe maruz kaldıklarında haftalar içinde çok kompleks kimyasal yapılara dönüşürler.

Woods Hole Oceanographic Enstitüsü’nden araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmaya göre, güneş ışığı plastikleri kimyasal olarak parçalayarak sadece haftalar içinde suyun içinde çözünen on binlerce yeni bileşiğe dönüştürebilir. Keşif, denizlerdeki makroplastiklerin güneş ışığına maruz kalarak mikroplastiklere parçalandığı, orijinal malzemeye kimyasal olarak benzeyen daha küçük parçacıklara dönüştürdüğü ve çevrede kalıcı olduğu yönündeki yaygın teoriyi ortadan kaldırıyor.

Araştırmacılar, dört farklı tek kullanımlık polietilen plastik poşetin güneş ışığı altında parçalanmasını inceledi ve bunları saf polietilen filmle karşılaştırdı. Yazarlar, çevreye yayılan bu plastiklerin sadece etkilerini değil dönüşümünü de dikkate almanın önemini vurguladılar. Bu çözünen malzemelerin su ekosistemi veya karbon döngüsü gibi biyo-jeokimyasal süreçler üzerindeki etkilerinin şu anda bilinmediğini belirttiler.

Önceki yaklaşımlar plastiğin doğada yok olmadığı, sonsuza kadar var olduğu yönündeydi. Çalışmanın yazarlarından Collin Ward, “Bizim bulduğumuz ise, plastiklerin güneş ışığında kolayca parçalandığı ve bozulan malzemelerin oldukça karmaşık yapılara sahip olduğudur.” dedi ve ekledi “Yeni ve önemli olan gelişme malzemenin daha önce bilinenden en az 10 kat daha karmaşık olmasıdır.”

Bu çalışmadan elde edilen bir diğer önemli bulgu, plastiğin ve içindeki katkı maddelerinin ne kadar hızlı parçalandığını ve güneş ışığına maruz kaldığında nelere parçalandığına olan etkisidir. Ward bu durumun önemli olduğunu belirtiyor, çünkü plastik kirliliğinin etkilerine odaklanan çok sayıda çalışmada katkı maddesi içermeyen plastikler kullanılıyor. Ancak bu “saf plastiklerin” tüketicilerin kullandığından farklı olduğu görülüyor.

Ward ve ekibinin bu yıl yayınlanan önceki çalışması, denizlerde plastik üzerinde büyüyen biyofilmlerin güneş ışığının yüzeye ulaşmasını engelleyerek bozulmayı yavaşlatmasından bahsetmektedir.

Kaynak: chemistryworld.com

843 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!