Plastiklerde Bulunan Kimyasallar Düşük IQ mu Yapar?

Plastiklerde Bulunan Kimyasallar Düşük IQ mu Yapar

Plastiklerde bulunan bifenol, F, nörolojik gelişmelerde hayati önem taşıyan genleri değiştirebilir. İsveç’teki Uppsala ve Karlstad Üniversitesi araştırmacıları tarafından bu keşfedildi. Çalışma, fetüs döneminde maruz kalınan kimyasalların, yedi yaşlarında karşılaşılan IQ düşüklüğü ile ilişkili olabileceğinin nedenini açıklayabilmektedir. Aynı grup aynı çalışma üzerine daha önce de çalışmıştı. Şu an ki çalışmaları daha detaylıdır ve Environment International dergisinde yayınlanmıştır.

Karlstad Üniversitesi Halk Sağlığı Başkanı ve Profesörü ve ekibin konuşmacısı, Carl Gustaf Bornehag, “Bifenolun, F, (kısaltması BPF) çocukların bilişsel gelişimiyle ilişkili olduğunu önceki çalışmamızla göstermiştik. Ancak bu çalışma ile artık, epidemiyolojik çalışmalar için benzersiz olan böyle bir bağlantıyı, hangi biyolojik mekanizmaların açıklayabileceğini anlamaya başlayabiliriz.” dedi. Carl aynı zamanda, konuya ilişkin bilgilerinde elde edildiği İsveç Çevresel Uzun Vadeli Anne ve Çocuk, Astım ve Alerji (SELMA) çalışmasında proje yöneticisidir.

Dış faktörler, epigenetik mekanizma vasıtasıyla gen aktivitesinde değişikliklere neden olabilir. Bunun anlamı, kişiye özel genlerin “metilasyon” yoluyla değiştiriliyor olmasıdır. DNA segmentindeki artan metilasyon, hücresel makine ile spesifik kısmın okunmasını zorlaştırmaktadır. Sonuç olarak, metillenmiş genlerin ekspresyonu genelde zayıftır.

Bilim insanları, hamile kadınların hamileliklerinin ilk üç ayında idrarlarındaki BPF seviyelerini ölçtüler ve doğumdan sonra çocuklarını gözlemlediler. Çocuklar 7 yaşına gelince DNA’larındaki metilasyon oranı ölçüldü ve bilişsel aktiviteleri araştırıldı. Fetüs, plasenta yoluyla anne kanıyla bağlantıya geçtiğinden anne vücudundaki maddelere de maruz kalır.

Analizler yüksek düzeyde BPF’ye maruz kalındığında, nörolojik olarak anahtar rolü oynayan GRIN2B genindeki spesifik kısımda metilasyonun arttığını gösterdi. Yüksek düzeydeki metilasyon çocuklardaki düşük IQ seviyesi ile ilişkilidir. Çalışma aynı zamanda bu çocukların BPF’ye duyarlılığında cinsiyet farkı olduğunu da ortaya koydu. Zekâ ve BPF arasındaki epigenetik bağlantı sadece erkek çocuklarında gözlemlenmiştir.

Uppsala Üniversitesi Çevresel Toksikoloji araştırmacısı ve makalenin öncü yazarı, Elin Engdahl, “Gerçek şu ki, BPF’nin IQ düzeyine etkisinin arkasındaki potansiyel mekanizma gibi DNA’daki metilasyonu tanımlayabilmiş olmamız, moleküler düzeyde çevresel kimyasalların vücudumuzu nasıl etkilediğini anlatan çalışmaya önemli bir kanıt eklemektedir.” dedi.

Araştırma grubu önceki çalışmasıyla, hamileliğin on haftası boyunca en yüksek düzeyde bifenole, F, maruz kalan yedi yaşındaki çocukların %25’inde, bifenole en az düzeyde maruz kalan çocukların %25’inden tam ölçekli IQ’da 2 puanlık bir farkın olduğunu gördüler. Bu küçük fark, her bir çocuk için göz ardı edilebilir ancak nüfus düzeyinde ciddi bir hâl alır.

Kaynak : sciencedaily.com

542 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!