Protein Bağı Araştırmaları Artık Daha Net

Protein Bağı Araştırmaları Artık Daha Net

Fotoğraf : Araştırmacılar, insan kalp fonksiyonlarında rol oynayan proteinleri gözlemlemek adına kullanılmak üzere sıfır-modlu dalga kılavuzları adı verilen optik araçlar geliştirmişlerdir. Kaynak: David S. White/Wisconsin-Madison Üniversitesi.

Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı (ORNL) araştırmacıları, tek molekül düzeyinde, proteinlerin diğer moleküller ile nasıl bağ yaptığını gözlemlemek ve karmaşık fizyolojik ortamlarda belirli moleküler davranışları daha net biçimde saptayabilmek adına yeni bir yöntem geliştirmişlerdir.

ORNL’nin Nanofaz Malzeme Bilimleri Merkezi’ndeki araştırmacılar, bir örnekteki seçilen alanların aydınlatılmasını ve arka plan gürültüsünün ortadan kaldırılmasını sağlamak için küçük deliklerle oyulmuş alüminyum filmlerden oluşan optik araçlar üretmişlerdir. Bu araçları ise, sıfır-modlu dalga kılavuzları (ZMW) olarak isimlendirmişlerdir.

ORNL’den Scott Retterer “Açıklık çok küçük olduğundan, ilgili alan yalnızca o boşluğun içinde ya da o boşluğun hemen üzerinde gözlemlenebilir. Yalnızca açıklığın içindeki son derece küçük alandan sinyal alıyorsunuz ve geri kalan her şey karanlık,” demiştir.

ORNL tarafından üretilen ZMW’leri kullanarak, St. Louis’deki Washington Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden ve Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan kalp fonksiyonlarında rol oynayan proteinleri gözlemlemişlerdir.

Makaleyi görüntülemek için “Kapalı Kalp Pili İyon Kanallarına cAMP Bağlanması Destekleyici Bir Durum Değildir” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

408 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!