3D Yazıcılar için Deniz Yosunundan Mürekkep

3D Yazıcılar için Deniz Yosunundan Mürekkep

Fotoğraf : Mika tozlarının, 3D yazıcılar için canlı ve sedefli mürekkepler elde etmek adına aljinat çözeltisi ile karıştırılmış halleri. Kaynak: ACS Omega.

Farklı şekilde üretilmesi zor, karmaşık üç boyutlu yapılar oluşturmak 3D baskılar ile daha kolay olduğundan kimi sanatçılar bu tür baskılar yapabilen yazıcıları daha çok benimsemiş durumdadırlar. Ancak birçok 3D yazıcıda kullanılan sert, plastik bazlı malzemeler, işlenebilirlik için yüksek ısı gerektirmektedirler. Bu duruma karşın ACS Omega’daki araştırmacılar, bir şeker olarak deniz yosunundan elde edilen ve ısı olmadan da jel halinde kalabilen aljinattaki mika pigmentlerinden 2D ve 3D sanat için yapılmış birçok renkte yeni bir mürekkep geliştirmişlerdir.

Çoğu 3D yazıcı petrol türevi hammaddeler kullanmakta fakat aljinat hem ucuz hem de bir biyomürekkep olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu malzeme su içerisinde kalsiyum iyonları ile çapraz bağlandığında sağlam bir hidrojele dönüşen viskoz bir sakız oluşturmaktadır. Ancak plastikler birçok renkte bulunurken, aljinat neredeyse renksizdir. Renk, sanatın çok önemli bir bileşeni olduğundan, Anne Arnold ve meslektaşları, 2D ve 3D kompozisyonlar için yeni, canlı bir mürekkep yaratmak amacı ile aljinata mika pigmentleri eklemişlerdir.

Araştırmacılar, su ile %8’lik bir aljinat çözeltisi hazırlamış ve sekiz farklı mika pigmenti eklemişlerdir. Aljinat çözeltilerinde tamamen dağılan mika tozları canlı, sedefli renkler ortaya çıkartmış ve ortamın kıvamı kalsiyum klorür miktarının değiştirilmesi ile kontrol edilebilmiştir. Araştırma ekibi, SanatDenizi (ArtSea) Mürekkebi adını verdikleri yeni biyomürekkepleri, karnını karanlıkta parlatacak bir katkı maddesi ile 2D ateş böceğini ve 3D insan beyninin anatomisini 3D yazıcılar ile tanıtmışlardır. Bu üç boyutlu yapılar, 200 mM nötr bir kalsiyum klorür çözeltisi içerisinde birkaç hafta içerisinde stabil hale gelmektedirler. Ekip, aljinat sanatının şu anda uzun vadede dayanaklı olmamasına rağmen, bu durumun esasında avantaj olabileceğini belirtmişlerdir. Bunun sebebi ise plastiğe kıyasla aljinat biyolojik olarak hızlı bir bozunma süreci geçirebilmektedir.

Makaleyi görüntülemek için “İki Boyutlu ve Üç Boyutlu Sanat için Kararlı, Canlı Bir Ortam Olarak Sedef Mika Katkılı Aljinat” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

811 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!