Rus, İngiliz ve Fransız Bilim İnsanlarından Ortak Plazmon Rezonans Çalışması
Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Moskova Mühendislik ve Fizik Ensititüsü (MEPhl), Fransa’daki Aix-Marcel Üniversitesi’nden ve İngiltere’deki Manchester ile Exeter Üniversitesi’nden bilim insanlarıyla ilk kez ortak plazmon rezonans incelemesi gerçekleştirdi.
Plazmon rezonans (nanoboyuttaki metal parçacıkların elektromanyetik dalgalarla uyarılması sonucunda yüzeydeki tüm atom elektronlarının belli bir frekans değerindeki rezonansa girip maksimum enerji soğurması) incelemelerinin tehlikeli hastalıkların erken teşhisinden çevre ile gıda ürünlerinin denetimine kadar birçok farklı alanda devrim yaratması bekleniyor.
Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Moskova Mühendislik ve Fizik Ensititüsü (MEPhl), Fransa’daki Aix-Marcel Üniversitesi’nden ve İngiltere’deki Manchester ile Exeter Üniversitesi’nden bilim insanları bir ilk gerçekleştirdi. MEPhI’den Profesör Andrey Kabaşin’in Sputnik’e yaptığı açıklamaya göre, plazmon rezonans hakkındaki bu ilk ortak çalışma hakkında ‘Chemical Reviews’ kimya dergisinde bir makale yayınlandı. Makalede bu alandaki son bilimsel çalışmalar ve bu rezonansların biyosensörler, güneş pili paneli üretimi, optoelektronik, veritabanı koruması, telekomünikasyon gibi kullanım alanlarından örnekler anlatıldı.
Kabaşin “Plazmoni bilimi yeni bir inceleme alanı. Son yıllarda bu alanda etkileyici bir gelişme kaydedildi ve bu alan nanooptik, nanofotonik (ışığın nanometrik çapta davranışlarının incelenmesi) ve metamateryaller için yeni önemli gelişmeler vaat ediyor” ifadelerini kullandı.
Plazmon rezonansların, metamateryallerin altın nanoparçacıkları üzerinde aydınlatılması halinde çok küçük skpektral genişlikte (2 nanometreye kadar) görülebildiğini belirten Kabaşin, bu teknolojinin biyomedikal analizlerde tehlikeli hastalıkların patojenlerini (hastalığa neden olan organizma ve madde) tespit etme imkânı verdiğini söyledi.
Makalede de bu alan üzerindeki çalışmalar sonucunda hastalıkların erken teşhisi, ultrahassas doping kontrolü, gıda ve çevre deneyimi, optoelektonik bilimi, güneş pili üretimi ve veritabanı koruma alanında önemli gelişmeler edinilebileceği kaydedildi.
Kaynak : sputniknews.com