Rüzgar Enerji Santraline 4 milyar dolarlık yatırım

ruzgar enerji santraline 4 milyar dolarlik yatirim

Borusan, 4 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımları arasındaki Koru Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile Mut RES yatırımlarını devreye aldı. Bandırma RES’te ise kapasite artışını tamamladı.

Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, “2020 yılında 2 bin megavatlık yenilenebilir enerji portföy hedefimizi korumaktayız ve bu hedefe ulaşabilmek için yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde bir yatırımı adım adım yapmaktayız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla, Borusan EnBW Enerji’nin Koru Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile Mut RES yatırımlarını devreye alması, Bandırma RES’in ise kapasite artışını tamamlaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Uğur, Borusan EnBW Enerji’nin ana misyonunun Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunacak yenilenebilir enerji santrallerinin ekonomiye kazandırılması olduğunu söyledi.

2020’de 2 Bine Çıkacak

Enerji portföylerinin tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı santral ve projelerden oluştuğunu aktaran Uğur, “Halen bu portföyümüzün yüzde 60’ını 470 megavat gücünde rüzgar enerjisi projeleri, yüzde 40’ını ise 295 megavat gücünde hidroelektrik santrali projeleri oluşturmaktadır. 2020 yılında 2 bin megavatlık yenilenebilir enerji portföy hedefimizi korumaktayız ve bu hedefe ulaşabilmek için yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde bir yatırımı adım adım yapmaktayız” şeklinde konuştu.

Çok İyi Projelerimiz Var

Çok iyi projeleri olduğunu bildiren Uğur, “Umarım politik ortam bu ihalelerin gecikmesine sebep olmaz. Çünkü Türkiye’nin, bu ihalelerin bir an önce yapılıp, tesislerin bir an önce hayata geçirilmesine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Rüzgarın yanında güneş ihaleleri için de hazırlandıklarını anlatan Borusan CEO’su Agah Uğur, bu alan yeni bir segment olduğu için rasyonel yatırımcılara ihtiyaç olduğunu, bu rasyonellik konusunda da Türkiye’nin risk taşıyacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Borusan EnBW Teknikten Sorumlu Üst Yönetici (CTO) Hans-Josef Zimmer ise, Türkiye’nin elektrik talebinin 2023 yılına kadar belirgin bir şekilde yükseleceğinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Çin’in 2014 yılında yalnızca rüzgardan 23 bin megavatlık gücü, kurulu gücüne eklediği bilgisini veren Enerji Bakanı Taner Yıldız da, Türkiye’nin daha yapacak çok işi olduğunu dile getirdi.

Tehdit de Var, Fırsat da

Türk Akımı ile ilgili de konuşan Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile 2 kez görüştüklerini ve “Henüz sonuca ulaşmış değiliz. Aramızdaki pürüzler tamamen kaldırılmış sayılmaz, ama ümitliyiz. Müzakereler böyledir; tehditleri vardır, fırsatları vardır” dedi.

Yıldız, doğalgazda Rusya ile müzakerelerde herhangi bir fiyat üzerinde anlaşılamaz ise, Türkiye olarak bu konuda tahkime gitme gibi bir yöntem izlenmesini arzu etmediklerini kaydetti.

Düşen Petrol Fiyatları Piyasaya Yansıyacak

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 57-58 dolar bandında olan ham petrol varil fiyatının geçen aya göre yüzde 5-6 düştüğünü belirterek, “Bu 3 gün faz farkı ile piyasaya yansıyacak” dedi. Taner Yıldız, Borusan Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur ve beraberindeki ekip Perili köşkte düzenlenen Borusan Holding ENBW Rüzgar Santralleri Kapasite Artışı törenine katıldı. Yıldız burada yaptığı konuşmada, dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan rağbetin, 2035 yılına kadar 2,7 trilyon dolarlık bir yatırımın daha üzerine çıkacağını gösterdiğini vurguladı. Yıldız, “Türkiye bunun gerisinde kalmayacaktır. Türkiye AB üyesi ülkelerden oran olarak daha fazla yenilebilir enerji kaynaklarına sahip. Hemen hemen iki katına sahip. Büyümesi yüzde 13,5’ler civarında olan AB üyesi ülkeler varken, Türkiye yüzde 25-26’ları yakalamıştır” dedi.

Kaynak : risalehaber.com

836 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!