Rüzgar enerjisinde milli üretim başlıyor

ruzgar enerjisinde milli uretim basliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) düzenlenen, Milli Enerji Projeleri Tanıtım Töreni’nde yaptığı konuşmada, “MİLRES projesi bitme aşamasına geldi. Milli rüzgar santralini yetişirse bu ay içinde dikeceğiz” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törende, Milli Güneş Enerjisi Santral Teknolojisi (MİLGES), Milli Hidroelektrik Santral Teknolojisi (MİLHES), Yüksek Gerilim Doğru Akım Teknolojisi ( YGDA) ve Milli Türbin Kanadı Teknolojisi (MİLKANAT) projeleri tanıtıldı.

MİLGES, MİLHES, YGDA ve MİLKANAT projeleri dışında da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile başka projeler de geliştirdiklerini anlatan Işık, “Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) projesi bitme aşamasına geldi, yakında inşallah direğe dikeceğiz. Kapasitesi 1,5 megavata kadar rahatlıkla çıkarılabilen milli rüzgar santralini yetişirse bu ay içinde direğe dikeceğiz ve ilk milli rüzgar türbini, rüzgar enerjisi üretmeye başlayacak” diye konuştu.

Türkiye’nin enerji tüketiminin, 2002’den bu yana 2 katına çıktığını kaydeden Işık, “2023’te de iki katı daha enerji ihtiyacımızın olacağı açık ve maalesef enerjide yüzde 85 dışa bağımlıyız. Cari açığında en temel sebebi enerji ithalatımız. Eğer Türkiye, enerjisini kendi imkanlarıyla karşılamış olsaydı, ülkenin büyümesi en az yüzde 2 daha fazla olurdu” ifadesini kullandı.

“Paralel yapıyla mücadele devam edecek”

TÜBİTAK’ın son dönemde paralel yapıyla gündeme geldiğini belirten Işık, “Bizim arzumuz TÜBİTAK’ın, bilim ve teknolojiyle gündeme gelmesi. Paralel yapıyla devleti içten ele geçirip, bir takım küresel güç odaklarının hizmetine sokma gayretine karşı sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz ama TÜBİTAK’ın paralel yapı operasyonları veya paralel yapının sızma girişimleriyle gündeme gelmesi, TÜBİTAK’a çok ciddi bir haksızlık” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye enerjide kendi ayakları üzerine basabilecek”

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Bahadır Tunaboylu da “Merkezimiz bünyesinde yürütülecek 158 milyon liralık proje yatırımı ve 6 yıl sürecek yoğun uygulamalı Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye elektrik enerjisi sektöründe kendi ayakları üzerine basabilecek duruma gelecektir. Hedef 2023 vizyonuyla 3 bin megavatlık güneş enerjisi santralinin kurulmasının planlandığı ülkemizde, MİLGES projesiyle bütçeye 7,5 milyon lira katkı sağlaması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak : trthaber.com

572 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!