Sahte Banknotlar için Polimer Bazlı Parmak İzi Teknolojisi

Sahte Banknotlar için Polimer Bazlı Parmak İzi Teknolojisi

2016 yılında plastik (Polimer) banknotların piyasaya sürülmesinden bu yana, sokaklardaki sahte banknotların sayısı arttı. Ancak araştırmacılar, her bir banknotun benzersiz ve klonlanamayan parmak izini tanımlayan “Polimer Bazlı Parmak İzi” adlı yeni bir teknik geliştirdiler.

İngiltere’de son beş yılda 5,10 ve 20 Pound polimer banknotlar piyasaya sürüldü. Ancak aynı zamanda sahte banknotların sayısında da artış görüldü.

Warwick Üniversitesi ve Durham Üniversitesi’nden araştırmacılar, IEEE dergisinde “Polimer Alt Tabaka Parmak İzine Dayalı Banknotlar için Sahteciliğin Önlenmesi” şeklinde bir çalışma yayınladılar.

Mühendislik Teknolojisi

Araştırmacılar, her bir polimer banknotun fiziksel üretim sürecindeki kaçınılmaz kusurdan kaynaklanan benzersiz bir parmak izine sahip olduğunu belirtti. Bu nedenle polimer banknotların üretimi sırasında kritik bir adım olan opak kaplamanın, mürekkepteki safsızlıkların homojen olmayan düzensiz bir kaplama tabakası bıraktığı ortaya çıktı. Bu kusur, polimer banknotun arkasından ışık ile aydınlatıldığında rastgele yarı saydam desenlerle ortaya çıkması durumudur.

Araştırmacılar ayrıca negatif film tarayıcı kullanarak bu desenleri güvenilir bir şekilde yakalamak için düşük maliyetli bir yöntem sundular. Her bir banknotu yüksek doğrulukta tanımlamak için bunları kompakt 2048 bit özellik vektörü (parmak izi) halinde işlediler.

Sahte Banknotlar için Polimer Bazlı Parmak İzi Teknolojisi

Araştırmacılardan doktora öğrencisi Sheng Wang “ Kart ve temassız ödemeler günümüzde daha popüler olmakla birlikte, banknotlar toplumda hala önemli bir rol oynuyor. Şuanda dünya piyasasında 500 milyar bannot dolaşımı var, yani sahte banknotlar toplum ve ekonomi açısında büyük bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Prof. Feng Hao ise “Her insanın benzersiz biyometrik özelliklere sahip olması gibi, her polimer banknotun da benzersiz, doğal olarak meydana gelen ve fiziksel olarak klonlanabilen kendi “biyometrik” özelliğine sahip olduğunu bulduk. Bu yeni bulgu bize banknotlar için tamamen yeni bir sahtecilik önleme yöntemini tasarlamak için temel oluşturuyor” olarak ifade etti.

Kalpazanların, meşru hükümet tarafından sahte baknotlar basmak için kullanılan baskı ekipmanlarına ve mürekkebe eriştikten sonra, gerçek ve sahte banknotları ayırt etmenin bir yolu olamayacağı evrensel olarak bilinen bir gerçektir. Bu düşüncenin aksine yapılan araştırma, sahteciliğin önlenmesi için hala bir umut olduğunu gösteriyor. Gelecekte diğer dünya ülkeleri ile de işbirliği yapmak için çalışmalar devam etmektedir.

Kaynak:  sciencedaily.com

1.259 Kez Okundu

Murat Yılmaz

1992 yılında Amasya’da doğdu. 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Samsung tarafından Kore Gazisi Torunları bursu ile 2012 yılında Güney Afrika’da İngilizce eğitimi aldı. 2014 yılında İtalya’da University of L’Aquila’da Erasmus programı ile eğitim aldı. Şu anda boya sektöründe özel bir firmada Arge Mühendisi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları kimyasal proseslerin simülasyonu, nanoteknoloji, malzeme, boya ve kaplama teknolojileridir. Uluslarası gelişmeleri takip etmek ve bunları ülkemize aktarmak için 2020 yılında İnovatif Kimya Dergisi’nin gönüllü bir üyesi olmuştur.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!