Alglerde Bakteriyel Kaynaklı Apoptozisin Gerçekleştiği Keşfedildi

Alglerde Bakteriyel Kaynaklı Apoptozisin Gerçekleştiği Keşfedildi

Fotoğraf: Planlı hücre ölümüne sebep olan bakterilerce enfekte edilen bitkisel plankton. UAlberta’daki mikrobiyologlar, yeni antibiyotikler ve biyolojik yakıtlar için olası sonuçlar vaat etmekle birlikte ilk defa, tek hücreli alglerde apoptozisi gözlemleyebilmişlerdir. Görsel: Anna Bramucci, Alberta Üniversitesi

UAlberta biyologları tarafından gerçekleştirilen yeni çalışma, alglerde apoptozisin ya da planlı hücre ölümünün ilk kanıtını göstermiştir. Sonuçlar, hedeflenmiş antibiyotiklerin geliştirilmesinden, endüstriyel biyolojik yakıt üretimine kadar geniş kapsamlı etkilere sahiptir.

UAlberta’nın Biyolojik Bilimler Bölümündeki Doçent Rebecca Case “Kulağa garip gelse de, programlanmış hücre ölümü tüm büyük organizmalar için önemlidir. Hiçbir hücre için fark gözetmeksizin, her biri hücreleri öldürebilme yeteneğine sahiptir. Örneğin, yaralandığınızda oluşan yara kabuğu öldürülmüş hücreler tarafından oluşturulmaktadır. Bu çalışmada, küçük moleküllerin tek hücre düzeyinde, bakterilerden konakçı alglere geçirildiğini keşfettik”

Şimdiye kadar, apoptozis olarak da bilinen programlanmış hücre ölümünün yalnızca hayvanlar ya da insanlar gibi büyük, çok hücreli organizmalarda meydana geldiği düşünülmüştür. Bu araştırma, tek hücreli alglerde yaşayan bakterilerin programlanmış hücre ölümüne sebep olabildiğini göstermiştir. Çalışmayı Doktor Anna Bramucci ile birlikte yürüten Case “Alg gibi mikroorganizmalarda bakteriyel patojen tarafından gerçek apoptozisin belgelendiği ilk çalışmadır,” demiştir.

Araştırmanın, ilaç keşfi ve geliştirilmesinde de potansiyel bir rolü vardır. Tüm bakterileri öldüren geleneksel antibiyotiklerden farklı olarak, bu araştırma, daha hassas yaklaşımlara sahip, tek bir bakteriyi ya da hücreyi ortadan kaldıracak veya yaşatacak ilaçlar geliştirmek için uygulanabilmektedir. Daha öncesinde Case ve arkadaşları, bu yaklaşımı, geleneksel antibiyotiklerden bin kat daha düşük konsantrasyonlarda etkili antibiyotikleri keşfetmek için kullanmışlardır.

Case, “Moleküler düzeyde gerçekleşen bu tür etkileşimlerde, çok düşük konsantrasyonlarda etkili olan moleküller bulabilirsiniz. İşte bizim istediğimiz bu, gerçekten etkili moleküller,” demiştir.

Çalışmanın bir başka ilgi alanı, biyolojik yakıt olarak adlandırılan, canlı maddelerden elde edilmiş doğal yakıttır. Case, “Ayrıca algler, biyolojik yakıt için lipit oluşturmada kullanılabilir. Eğer alglerin yaşam döngülerini daha iyi anlayabilir isek, endüstriyel açıdan fazla yakıt üretmeleri için daha uzun yaşatacak bir yol bulabiliriz,” diye açıklamıştır.

Araştırma, Scientific Reports’da yayımlanmıştır.

Makaleyi görüntülemek için “Paeobacter inhibens, Kireçlendirici Emiliania huxleyi’lerde Apoptozis Benzeri Programlanmış Hücre Ölümünü Tetikler” burayı tıklayın.

Kaynak: phys.org

486 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!