Sahte yağ alarmı
Mutfakta en çok kullanılan ürünlerden olan bitkisel yağda sahtecilik ortaya çıktı. Sanayicilerin verdiği bilgiye göre, ayçicek yağına, daha çok sanayi alanında kullanılan yağlar katılıyor.
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Ne yazık ki tüm uyarılarımıza rağmen son zamanlarda hem iç piyasa, hem de ihracatta hileli karışım (tağşiş) yaygınlaştı. İç piyasada merdiven altı diye adlandırılan sadece dolum tesisi olan firmalar, ayçiçeği yağına daha düşük fiyatlı olan soya yağı, kanola yağı ve/veya aspir yağını karıştırarak haksız rekabete sebep oluyor. Sonuçta tüketici aldatılıyor. Gıdada hile yapanlar için kontrol ve denetim mekanizması etkin çalıştırılmalı” dedi.
Ticaretten men edilsin
Büyükhelvacıgil, tağşiş yapanlara caydırıcı yüksek cezalar uygulanması, cezalara rağmen tağşişte ısrar eden firmaların Avrupa’da olduğu gibi ticaretten men edilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu arada ürünlerin standartlara uygunluğu denetlenmeli. Bunun için de laboratuarların tahlil standartlarında metot birliği sağlanmalı. Tağşişle mücadele hususunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimler artırılmalı ve caydırıcı daha yüksek cezalar uygulanmalıdır. Daha önceki yıllarda boya sanayinde soya yağı veya keten yağı kullanılırken, gözetim fiyatından dolayı gümrük vergisinin aşırı artırıldığı son yıllarda, ayçiçek yağı kullanılması ve sıfır gümrükle ayçiçeği yağı ithal edilmesi sektörümüze vurulan bir başka darbedir.
2013’te 18 bin 841 ton olan teknik ve sınai amaçlı yağ ithalatı, 2014’te 64 bin 300 tona, 2015’in ilk 7 ayında ise 35 bin tona çıktı. Bu artış düşündürücü. İthal edilen bu yağın hepsi teknik ve sınai amaçlı mı?
Bitkisel yağ sektöründe haksız rekabete neden olan bu durumun engellenmesi için teknik ve sınai amaçlı yağlara da ayçiçeği ham yağına uygulanan gümrük vergisi uygulanmalı. Özellikle Suriye’ye yapılan ihracat son 5 yılda 10 misli arttı. Ne oldu da Suriye’ye bitkisel yağ ihracatı bu kadar arttı? Suriye’de savaş ve göç nedeniyle nüfus azalırken yağ ihracatındaki bu artış düşündürücü.”
Kaynak : milliyet.com.tr