Sanayi devlerinden hidrojenin geleceği için büyük hamle

13 şirket tarafından kurulan Hidrojen Konseyi, iklim değişikliği ile savaşmak adına, hidrojen enerjisinin, geleceğin enerjileri arasında anahtar rolü oynaması için dünya liderlerine çağrıda bulundu.

Konsey 18 Ocak’ta Dünya Ekonomi Forumu’nda Davos, İsviçre’ de kuruldu ve büyük sanayi şirketleri Air Liquide, Linde, ve Shell ile birlikte BMW, Honda ve Toyota gibi otomotiv devlerini de içermekte. Konsey, hükumetler için yayımladıkları kısa dokümanda, hidrojen ve yakıt hücresi teknolojilerinin; ulaşımı, sanayi enerjisini, sanayi hammaddelerini ve ısıtma için kullanılan enerjiyi karbondan bağımsız hale getirmek için(dekarbonizasyon) kullanılabileceğini söylemekte.

Konsey üyeleri, hidrojen teknolojilerine, toplamda yıllık 1,4 milyar Euro (€) yatırarak bu girişimin geniş ölçekli altyapı yatırım tasarısı dâhil olmak üzere uygun politikalarla ve hükumet tarafından desteklenmesi halinde artacağının sözünü verdiler.

“İklim değişikliği ile savaşmak için yapılan 2015 Paris Anlaşması önemli bir adım; fakat bu sözün gerçekleşebilmesi için büyük firmaların dâhil olduğu bir harekete ihtiyaç var.” diyor Air Liquide CEO’su Benoît Potier. “Hidrojen Konseyi, dünyanın önde gelen sanayi, otomotiv ve enerji şirketlerinin, hidrojenin; enerji aktarımında, sanayi ve yerleşimde, güçlü olduğu kadar taşınabilir olduğunu ve bu yüzden desteklenmesi için yeni stratejilere ihtiyaç duyduğunu açıklamak için azimli firmaların bir araya gelmesiyle kuruldu. Fakat bunu yalnız yapamayız.” diye ekliyor.

Şirketler, düşük karbonlu ekonomi için enerji geçişini yönetmekle sorumlu olduklarını belirtirken hidrojenin, yenilenebilir enerji ve karbonu azaltılmış fosil yakıtlar ile üretilen sanayi hammaddeleri ve yakıt için temiz bir kaynak olduğunu, bundan dolayı en mantıklı seçim olduğunu öne sürüyorlar. Dahası, geniş ölçekte depolanıp yüksek enerji yoğunluğunda sıvı ve ya gaz halinde taşınabilir olması da önemli.

“Elektroliz ile doğa dostu hidrojen üretimi ve sonra kullanımı için depolanması, fazla miktarda aralıklı olarak kullanılabilecek yenilenebilir güç depolamak için ilginç bir seçenek.” diyor ENGIE CEO’su Isabelle Kocher. “Bu enerji taşıyıcısının bir sürü avantajı var: CO2 yaymıyor, enerji, sanayi, taşımacılık gibi birçok sektörde kullanılabilme potansiyeli var.” diye ekliyor.

Konseyin 13 üyesi: Air Liquide, Alstom, AngloAmerican, BMW, Daimler, ENGIE, Honda, Hyundai, Kawasaki, Shell, Linde, Total ve Toyota.

Kaynak : thechemicalengineer.com

933 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!