Sera Gazı Nasıl Azaltılır? Metan Yiyen Bakterilerden İpuçları

Sera Gazı Nasıl Azaltılır Metan Yiyen Bakterilerden İpuçlarıGelişmiş X-Ray teknikleri, metan gazını sıvı yakıta dönüştüren bakteriyel bir enzim hakkında bilgi verdi.

Bilim insanları, sera gazını hem çok yönlü bir sıvı yakıt hem de endüstriyel ürün bileşeni olan metanole dönüştüren, bir tür metan yiyen bakteri tarafından üretilen eşsiz bir enzimin yapısını belirlediler.

Journal of the American Chemical Society’de yayınlanan yeni çalışmaları, çözünür metan monooksijenaz (sMMO) olarak adlandırılan enzimin yapısını hem indirgenmiş hem de oksitlenmiş formlarında oda sıcaklığında bildiren ilk çalışma oldu. Bu ayrıntılı yapısal bilgiler, araştırmacıların endüstriyel metandan metanole dönüşüm süreçleri için verimli katalizörler tasarlamasına yardımcı olacaktır.

Berkeley Laboratuvarı biyologlarından yazar Jan Kern, “sMMO’nun yapısını ortaya çıkarabildik ve enzimin aktif alanındaki iki demir atomunun ortamının nasıl değiştiğini ve bu zorlu kimyasal reaksiyonun katalizini nasıl desteklediğini gördük,” dedi. Süreç, “bir karbon-hidrojen bağını kırmayı sonra bir oksijenin eklenmesiyle bir hidrokarbonu alkole dönüştürmeyi içerir. Ek olarak, sonuçlarımız, geleneksel kristalografinin mümkün olmadığı durumlarda, enzimin merkezindeki reaktif metaller nedeniyle X-ışını içermeyen elektron lazeri (XFEL) kullanmanın değerini gösterdi. ”

Bu tür enzimlerin geleneksel X-ışını yöntemleriyle incelenmesi, radyasyon hasarı nedeniyle tipik olarak yanlış sonuçlar verir. Araştırmacılar, XFEL’i kullanarak iki oksidasyon durumunda doğru yapısal bilgiler elde edebildiler.

Metanı metabolize eden bakteriler (metanotroflar), çok az oksijenin olduğu veya hiç olmadığı toprakta ve su ortamlarında bulunur. Bu anaerobik habitatlarda, bakteriler karbon geri dönüştürücüler olarak kritik bir rol oynar; metanı (CH4) kendilerinin ve diğer organizmaların bağlı olduğu daha yararlı moleküllere dönüştürürler.

Kaynak : scitechdaily.com

530 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!