Son Teknoloji Akıllı Telefon Uygulamalarıyla Sahte İlaçlar Tespit Edilebiliyor

Son Teknoloji Akıllı Telefon Uygulamalarıyla Sahte İlaçlar Tespit Edilebiliyor

Fotoğraf-1: Yenilebilir, floresan ipek etiketler sahte ilaçları ortaya çıkarabilmektedir.

Çevrimiçi eczanelerin çok talep görmesi ve tedarik zincirindeki sorunlar sebebiyle dolandırıcıların sahte ilaçlardan kâr etmesini kolaylaştırdı. Günümüzde ACS Central Science’da rapor veren araştırmacılar, doğrudan haplara veya sıvı bir ilaca yerleştirilebilen floresan ipek proteinleri içeren yenilebilir etiketler oluşturdular. Etiketlerin içindeki kodlar, bu ilaçların kaynağını ve kalitesini doğrulamak için bir akıllı telefon uygulaması tarafından okunabilmektedir.

Çevrimiçi eczaneler, son yıllarda birçok ilaç türünü doğrudan tüketicilerin evlerine teslim ederek yükselişe geçti. Bu işletmelerin bazıları yasalken diğerleri yasa dışı olarak faaliyet göstermektedir; standartların altında, yanlış etiketlenmiş veya istenmeyen bileşenlerle donatılmış sahte ilaçlar tedarik etmektedir. Ayrıca, küresel tedarik zinciri sorunları da sahte ilaçların piyasaya sızmasını kolaylaştırdı. İlaç şirketleri, tüketicilere güven aşılamak için ürünlerinin dış ambalajlarını barkodlar, QR kodları, hologramlar ve radyo frekansı tanımlayıcılarıyla etiketleyerek distribütörlerin ve perakendecilerin ürünleri tedarik zinciri boyunca yönetmelerine olanak tanır. Yine de, paket içindeki bireysel hapların veya sıvı dozların kaynağını doğrulamak için tüketiciler kontrol edebileceği eşdeğer kodlar yoktur.

Araştırmacılar, izleme kodları olarak mikrofiberler ve nanopartiküller gibi floresan sentetik malzemeler geliştirdiler. Ancak bu maddelerin tüketilmesi potansiyel olarak güvenli değildir. Bu nedenle  Seong-Wan Kim, Young Kim ve meslektaşları, yenilebilir ve “genel olarak güvenli olarak kabul edilen” bir malzeme olan ipeğin doğrudan ilaçların üzerine yerleştirilip floresan hale getirdi. Bu da tüketicilerin satın alımlarının iddia ettikleri gibi olduğundan emin olmalarına yardımcı oldu.

Son Teknoloji Akıllı Telefon Uygulamalarıyla Sahte İlaçlar Tespit Edilebiliyor

Fotoğraf-2 : İpekböcekleri yenilebilir, floresan ipek kozaları üretebilir (solda); kozalardan elde edilen proteinler ise ilaçların gerçekliğini doğrulamak için kodlarda (sağda) kullanılabilir./ ACS Central Science 2022’den uyarlanmıştır. DOI: 10.1021/acscentsci.1c01233

Araştırmacılar, ipek liflerine güç veren yenilebilir proteinler olan ipek fibroinlerini üretmek için ipekböceklerini genetik olarak değiştirdiler — camgöbeği, yeşil veya kırmızı floresan proteini bağladılar. Floresan, ipek kozalarını eriterek floresan polimer çözeltileri oluşturdu ve bunları yediye yedi ızgarada 9 mm genişliğinde beyaz ipekten oluşan ince bir filme uyguladılar. Parlayan mavi menekşe, mavi ve yeşil ışık ızgara üzerine sırasıyla 3D camgöbeği, yeşil ve kırmızı kare desenleri ortaya çıkardı.

Telefonun kamerası üzerinden optik filtreleri kullanarak, ekibin tasarladığı bir uygulama floresan desenini tarayabilir, derin bir öğrenme algoritması kullanarak sayısallaştırılmış anahtarı çözebilir ve ilacın kaynağı veya orijinalliği hakkında bilgi barındırabilecek bir web sayfası açabilir. Bazı sıvı ilaçlar alkol bazlı olduğundan, araştırmacılar şeffaf bir İskoç viski şişesine kodlanmış bir ipek film yerleştirdiler ve floresan kodun uygulama ile hala okunabilir olduğunu buldular.

Son olarak araştırmacılar, floresan ipek proteinlerinin mide-bağırsak enzimleri tarafından parçalandığını kanıtladılar. Bu da ipek kodların sadece yenilebilir değil, aynı zamanda vücut tarafından da sindirilebilir olduğunu göstermiştir. Bu yenilebilir kodların haplara veya sıvı dozlara yerleştirilmesinin, sahte tedavilerin tüketimini önleyebileceğini söylüyorlar.

Kaynak: scitechdaily.com

600 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!