AB Düzenlemeleri Çatışmalı Minerallerde Ticareti Engelliyor

AB Düzenlemeleri Çatışmalı Minerallerde Ticareti Engelliyor

Şiddet ve sömürüden etkilenen ülkelerde metal ithalatı yapan şirketler tedarik zincirlerini denetlemek  zorunda kalacaklar.

Yeni bir AB yasası silahlı çatışmaları ve insan hakları ihlallerini besleyen metal ticaretini durdurmayı amaçlıyor. Düzenleme tungsten, tantalium , kalay ve altın – 3TG metalleri ismi verilmiş – ve bunların bileşiklerinin ithalatçılarının tedarik zinciri kontrollerini zorunlu tutuyor. Bu metalleri içeren bitmiş ürünleri ya da küçük miktarlarda ithal eden şirketler bu düzenlemenin dışında kalacak.

Hemen hemen her küçük elektronik cihaz – cep telefonlarından işitme cihazlarına ve arabaların ABS fren sistemlerine  – kapasitorleri içinde tantalium içeriyor. Kalay lehim içinde kullanılıyor, ama güç aracı matkap uçları ve parçaları sıklıkla tungsten karbür , bilinen en sert metallerden biri içeriyor. Altın çoğunlukla mücevheratta kullanılıyor ve yatırım için tutuluyor.

3TG metalleri için yüksek talep bu kaynaklarla ülkelere büyük zenginlik getirebilecek değerli ticari mal oldukları anlamına geliyor. Ama bazı durumlarda, çoğunlukla Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde , bu , madencilik operasyonlarının kontrolünü ele geçirerek gelir üreten silahlı gruplara yol açtı. Bunun olduğu yerde , işçi sınıfını zorladı ve diğer insan hakları ihlalleri çok görüldü ve minerallerin ticaretini besleyen fon şiddetli çatışmayı sürekli hale getirebilir.

Global kalay, tantalium ve tungstenin hemen hemen % 25’ini ve altının % 15’ini ithal etmesine rağmen , toplumsal müzakere AB dökümcülerinin ve arıtıcılarının minerallerinin sorumlu bir şekilde çıkarıldıklarından emin olmadıklarını ortaya çıkardı.17 Mayıs’ta AB konseyi ekonomik işbirliği ve geliştirme gerekli özen talimatnameleri için organizasyon ile uyumu zorlayan yasamayı onayladı . Yasa 3TG ithal eden – çatışmadan etkilenen ve yüksek risk alanları içeren şirketler – tedarik zincirlerini denetlemelerini şart koşuyor ve bulgularını toplumsal olarak raporlamalarını istiyor. Küçük ithalatçılar , diş hekimi gibi, 3TG içeren bitmiş ürüneri ithal edenler bu düzenlemenin dışında kalacak.

Düzenleme 2021 başlangıcında yürürlüğe girecek- bu zamana kadar her bir üye ülke bölgesel kanunları uyum için zorlayacak ve potansiyel yaptırımlar uygulayacak. Avrupa komisyonu düzenlemenin etkinliğini düzenli olarak gözden geçirmek ve güncel uygulamalar yetersiz kalırsa ek uygulamalar için güvence verdi.

Kaynak : chemistryworld.com

620 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!