Su Moleküllerinin Potansiyel Enerji Haritası Çıkarıldı

Su Moleküllerinin Potansiyel Enerji Haritası Çıkarıldı

Sıvıları anlatmak gazları ya da kristal katıları anlatmaktan daha zordur. HZB’den bir ekip, Paul Scherrer Enstitüsü’nün İsviçre Işık Kaynağı (SLS)’nda uygun şartlar altında sıvı su moleküllerinin potansiyel enerjilerinin haritasını ilk kez çıkardılar. Bu sulu çözeltilerde suyun kimyasını anlamak için iyi olanaklar sağlayan bir haritadır. Bu araştırmalara X-ışını kaynağı BESSY II ‘de yeni inşa edilen METRICS istasyonunda devam edilecektir.

Su, Dünya’da en iyi bilinen sıvıdır. Birçok kimyasal ve biyolojik proseste kritik rol oynar. Su molekülleri kolay anlaşılabilirdir. Okullarda çoktandır öğrendiğimiz gibi su molekülleri bir oksijen, iki hidrojen molekülünden oluşur. O ve H atomları arasındaki geniş açıyı da zaten biliyoruz. Ayrıca suyun hangi sıcaklıkta donduğunu ya da kaynadığını ve bunlar olurken yaşanan faz değişimlerinin basınçla ilişkisini de öğrendik. Ancak moleküllerin bireysel ve makro yapılardaki davranışlarını çözümlemeye gelince çok zorlanıyoruz: Sıvı suda moleküllerin bireysel davranışlarıyla ilgili sadece istatiksel bilgimiz var; su molekülünün sıvı fazında düzensiz, yoğun, dalgalı hidrojen bağına sahip olması gibi. Nitekim bu moleküller arası etkileşimler, gazlarınki kadar iyi anlaşılmamaktadır. Dolayısıyla saf sıvılar araştırılmaya başlanmıştır.

Sıvı Saf Su İncelendi

HZB fizikçisi Dr. Annette Pietzsch liderliğindeki bir ekip, oda sıcaklığında ve normal basınçta sıvı saf suyu daha yakından inceledi. Bilim insanları, Paul Scherrer Enstitüsünün İsviçre Işık Kaynağındaki Xışını analizini ve istatistiksel modellemeyi kullanarak, çevresel koşullara bağlı olarak şekillenen, bireysel su moleküllerinin minimum seviyedeki sözde potansiyel enerji yüzeylerini haritalamayı başardılar.

Salınımlar ve Titreşimler Ölçüldü

Pietzsch, “Metodun en önemli kısmı; su moleküllerinin belirli bir bölgesinde esnek olmayan, rozanans X-ray ışınıyla saçılım yaparak bunu incelemektir. Basit bir ifadeyle, biz molekülleri dikkatlice uyardık ve sonrasında onların minimum seviyeye nasıl geri düştüklerini ölçtük” dedi. Düşük enerjili uyarılarla salınım ve titreşimler oluştu, bu da örnek hesaplamamalarla birleştirilerek, potansiyel yüzeylerin detaylı resmini oluşturdu.

Pietzch, “Bu metot bize fonksiyonel yapıdaki molekülün enerjisini deneysel olarak gösterir. Sonuçlar; suyun, çözücüyken nasıl davrandığını anlamak gibi, kimyasını aydınlatmada bize yardımcı olur” dedi.

Gözler BESSY II, METRIXS’de

Sonraki deneylerin HZBdeki BESSY II X-ışını kaynağında yapılması planlandı. Orada, Annette Pietzsch ve ekibi, RIXS deneyleriyle sıvı numuneleri araştırmak için özel olarak tasarlanmış olan METRIXS ölçüm istasyonunu kurdu. Bakım çalışmaları nedeniyle yaz aylarında kapanan BESSY II’de, kapanmanın bitmesinden sonra, ilk cihazlarımızı test ederek başlayacağız. Ve sonra çalışmalara devam etmeyi hedefliyoruz.”

Kaynak : sciencedaily.com

1.074 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!