Lazerle Güçlendirilmiş Titreşimler Avokadoyu Mükemmel Şekilde Olgunlaştırmak için Kullanılabiliyor

Lazerle Güçlendirilmiş Titreşimler Avokadoyu Mükemmel Şekilde Olgunlaştırmak için KullanılabiliyorFotoğraf: İngiltere’deki toplam avokado tüketiminin %30’u uygun olmayan olgunlaşma nedeni ile çöpe gidiyor. Araştırma ekibine göre bu yeni teknoloji bunu azaltabilir

Lazerle Güçlendirilmiş Titreşimler AvokadoSon zamanlarda geliştirilen bir yeni aparat, lazer ve titreşimler sayesinde meyvenin olgunluğunu ölçerek çöpe gitme riskini azaltmayı hedefliyor.

Bu yeni çalışma İngiltere’de Cranfield Üniversitesi tarafından yürütülüyor. İngiltere’deki toplam avokado tüketiminin %30’u uygun olmayan olgunlaşma nedeni ile çöpe gidiyor. İngiltere’nin yılda 10000 ton avokado ihraç ettiği düşünülürse bu çok büyük bir problem.

Bu soruna bir çözüm geliştirmek isteyen araştırma ekibi LDV olarak bilinen Lazer Doppler Vibrometresi yöntemini kullanıyor. Bu aparat meyveye nazikçe vururken, oluşan titreşimler lazer vasıtası ile ölçülerek her bir meyvenin kendi frekansı kayıt altına alınabiliyor. Bu frekans meyvenin içsel özellikleri ile ilgili bize bilgi veriyor.

Cranfield Üniversitesi Çevre ve Gıda Bölümü Başkanı Prof. Dr. Leon Terry, sert meyvelerin yumuşak meyvelerden daha yüksek frekans yarattıklarını belirtiyor. Bir dizi test sonucu mükemmel olgunluktaki meyeveler için bir frekans aralığı kaydetmeyi başaran araştırma ekibi meyveye hiç zarar vermeden çalışan bu yöntemin avokado dışındaki meyveler için de kullanılabileceğini belirtiyor.

Proje ekibi bu yöntemin, el kontrolü veya pnömatik kontrol makinelerine basit bir alternatif olabileceğine inanıyor. Paketleme tesislerindeki konveyörlere kolayca adapte edilebilecek olan bu sistem avokadoların olgunluk seviyelerine göre ayrılıp paketlenmesine imkan sağlayabilir.

Araştırma busiyerlerinden Dr Sandra Landahl, “LDV’nin etkinliğini endüstriyel ölçekte test etme imkanı bulduk” diyor. “Yaygınlaşması halinde depolama alanında basit bir trafik ışığı görevi görecek olan bu teknoloji olgunlaştır, paketle, at kararlarında kritik rol oynayabilir.”

Araştırma Biosystems Engineering’de yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

619 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!