Sürdürülebilir İlâç Tasarımında Yeni Bir Teknik

Sürdürülebilir İlâç Tasarımında Yeni Bir Teknik

Fotoğraf : Özet grafiği.

Araştırmacılar, kimyasal reaksiyonlarda biyoaktif molekülleri yapısal olarak değiştirmek adına görünür ışığı kullanarak yeni bir yaklaşım keşfetmişlerdir. Bu keşif, yeni ilâçların tasarımında ve üretiminde kullanılabilecek geleneksel yöntemlere olası sürdürülebilir bir alternatif sağlayabilir.

Nottingham Üniversitesi Kimya Okulu’ndaki GSK Karbon Nötr Laboratuvarı araştırmacıları, görünür ışığın zararsız ve sonsuz enerjisinden yararlanarak kimyasal üretmenin, toksik reaktif ve ağır metal içerikli geleneksel metodolojilere alternatif, yeni ve sürdürülebilir yolları bulmaya çalışmaktadırlar. Gerçekleştirilen çalışma Nature Chemistry‘de yayımlanmıştır.

Genellikle yeni ilaçların ve zirai kimyasalların keşfi, biyoaktivitelerini ya da diğer kimyasal özelliklerini geliştirmek adına çeşitli yapısal analogların araştırılmasını içermektedir. Kimyagerler bu analoglara, “geç evre işlevselleştirme” olarak tanımlanan bir süreç olan karmaşık biyoaktif moleküllerin kimyasal modifikasyonları aracılığı ile erişmektedirler. Öte yandan, toksik ve pahalı reaktifler veya katalizörler kullanılan geleneksel kimyasal yöntemler ile olası analogların yalnızca bir kısmına erişilebilmektedir. Birçok katalizör, toksisiteleri ve biyobirikimli yapıları ile çevresel kirleticiler olan ağır metallerden oluşmaktadır.

Geç evre işlevselleştirme, ilâç tasarımı için önemli bir araçtır. Bu araştırma; modüler, pratik ve sürdürülebilir yeni bir yaklaşım sunmaktadır. İlgili yeni yaklaşım, araştırmacıların kullanabileceği yapıları önemli ölçüde genişleterek yeni ilâçların tasarımında ve üretiminde kapsamlı uygulama potansiyeline sahip olacaktır.

Araştırmanın öncülerinden Dr. Mattia Silvi “Biyoaktif molekülleri yapısal olarak değiştirmek için temelde yeni bir yaklaşım keşfettik, onları Lego gibi pratik bir biçimde ele aldık. Ağır metallerin kullanımdan kaçınılan yaklaşımımızda, görünür ışığın sürdürülebilir enerjisinden yararlanılarak genel bir uygulanabilirliği mevcuttur. Bu sebep ile yeni ürünlerin tasarımı için istisnai bir alana erişim sağlar. Çalışmamızın sonuçları, araştırmacıların karmaşık biyoaktif moleküllerin yeni analoglarını tasarlama biçimini önemli ölçüde etkileyebilir. Bu durum, gelecekte ilâçlarının geliştirilmesi için yeni ve güçlü bir araç sağlıyor,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Görünür Işık ile Olefinasyon Bağlama” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

705 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!