Tahta Atıkları Geri Dönüştürülmüş Betonu Her Zamankinden Güçlü Hale Getiriyor

Tahta Atıkları Geri Dönüştürülmüş Betonu Her Zamankinden Güçlü Hale Getiriyor

Fotoğraf: Bunları daha da güçlü hale getirmek için… Sadece linin eklemek mi?

Beton üretiminde kullanılan çimentonun üretilmesi oldukça büyük bir CO2 kaynağı, yani mevcut betonu ne kadar geri dönüştürebilirsek o kadar iyi. Bu aşamada ortaya çıkan yepyeni bir çalışma, tahta atıkları eklenen betonun eskisinden bile daha güçlü hale geldiğini belirtiyor.

Beton bir agrega, su ve çimentonun karışımından oluşuyor. Karışım kürlendiğinde çimento sertleşiyor ve agrega ile birleşerek sert malzemeyi oluşturuyor.

The University of Tokyo’dan Doç. Dr. Yuya Sakai tarafından yürütülen çalışmada beton toz haline getirilecek şekilde öğütülüyor. Akabinde su ve tahta atıklarından elde edilen linin ekleniyor. Linin çok yüksek çapraz bağlanma eğilimi sayesinde tahtaya esas sertliğini veren polimerdir.

Linin eklenmiş karışım ısıtıldıktan sonra yüksek basınca maruz bırakılıyor. Bu sırada; beton/linin oranı, su miktarı, sıcaklık, basınç ve basınca maruz bırakma süresi değiştirilerek lininin bağlanma etkisi değiştirilebiliyor.

Yapılan testler sonrasında geri dönüştürülmüş betonun orijinal halinden daha yüksek eğilme dayanımına sahip olduğu görülüyor. Üstelik linin içeriği sayesinde elde edilen malzeme biyobozunur özelliğe de sahip oluyor.

Ayrıca, bilim insanları tahta dışında diğer zirai atıklardan da elde edilen lininin kullanılabileceğini düşünüyor. Hatta çimento yerine linin kullanılan yeni bir beton türü çalışılması da gündemde.

Sakai, “Bu çalışma sonuçları daha yeşil ve ekonomik bir çözüm ile sadece beton atığını azaltmakla kalmıyor aynı zamanda iklim değişikliği için de destek oluyor” diyor.

National University of Singapore’da 2018 yılında yapılan başka bir çalışma da tahta atıklarının katıldığı harçların daha güçlü ve su tutma kapasitesinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: newatlas.com

1.441 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!