Ter Gözeneklerinin Taklidi Cihaz Terleme Teorisinin Engellerini Çözüyor

Ter Gözeneklerinin Taklidi Cihaz Terleme Teorisinin Engellerini Çözüyor

Mikroakışkan cihaz terleme önleyicilerin , terleme önleyici proteinlerle beraber gözenek tıkayıcı kümeler oluşturarak terlemeyi kontrol altına aldığını gösteriyor.

Ter bezinin enine kesitinin şematik gösterimi ve yanında da çip üzerindeki ter gözeneğinin mikroakışkan cihaz üzerindeki gösterimi ( ACH= Alüminyum klorhidrat , terleme önleyiciler içindeki en önemli içeriklerden biri )

Fransa’daki araştırmacılar ter gözeneklerini taklit eden, terleme önleyici proteinlerin deodorantların içinde nasıl etki yaptığını gösteren mikroakışkan bir cihaz geliştirdiler

Terleme önleyiciler aluminyum tuzlarının ter ile etkileşimi sonucu terlemeyi kontrol ediyor. Birçok teori bu ürünlerin nasıl çalıştığı üzerine ileri sürüldü; en kabul gören teori ise tuzların ter kanalı içine yayıldığı ve terle beraber hidrolize olduğu ve ter akışını engelleyen aluminyum hidroksit tıkacını oluşturduğudur.

Ama Loreal’den Bernard Cabane,  ESPCI Paris Tech’den Jean – Baptiste Galey ve meslekdaşlarının da keşfettiği gibi gerçek biraz daha karışık olabilir. Onlar mikroakışkan T-bağlantılı , ter tıkaçlarını taklit eden ve gerçek zamanda aluminyum klorohidrat ve ter arasındaki etkileşimleri çalışmalarına izin veren bir cihaz geliştirdiler. Cihaz aluminyum klorohidrat ( ACH ) dolu bir yüzey kanalı ve dik açılı teri içerisine pompaladıkları bir kanal içeriyor. Zamanı  ve çözünmüş küçük açılı x ışınları yayılmasını kullanarak, oluşan tıkaçların yapısını ve bileşimini ; ve ter kanallarını nasıl engellediklerini incelediler .

Sonuçlar ACH nin ter içinde proteinle kümeleşmelerinin kanal boyunca uzanan bir zar oluşturduğunu gösteriyor. Sonrasında bu zar proteinleri topluyor ve kanalı tamamıyla engelleyen bir tıkaç oluşturmak üzere gelişiyor. ‘’ İlk çalışmaların aksine, ter proteinlerinin,  çok düşük konsantrasyonda olsa bile, gözenek tıkacının oluşması için gerekli olduğunu çünkü akışla sürekli getirildiklerini gösterdik.’’ diyor Cabane.

‘’ Bu takım ter bezini taklit eden güzel bir mikroakışkan cihaz geliştirdi ‘’ diye ABD Princeton Üniversitesi ‘nden moleküler düzeydeki etkileşimler konusunda uzman Robert Prud’homme yorum yapıyor. ‘’ Tıkaçların oluşumunu sadece gözle gözlemleyerek kesebilirlerdi fakat ileriye gittiler ve aluminyum iyon birleşmesi ile meydana gelen protein kümeleşmeleri hakkında uygun kantitatif açıklamalar getirmek için güzel küçük açılı yayılım deneyleri yaptılar.’’

Galey bu bulguların gelecekte daha gelişmiş kişisel bakım ürünleri üretmekte yardımcı olabileceğini düşünüyor. ‘’ Umuyoruz ki bu sonuçlar şimdiki çalışmada bulunan reaktif türlerin görev ve boyutlarına bağlı olan ve ter proteinleri ile reaksiyona girebilecek daha etkili yeni terleme önleyicilerin bulunmasına yardımcı olur. ‘’ diye açıklamada bulunuyor.

Kaynak : chemistryworld.com

670 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!