Toplam ihracat azalırken ilaç ihracatı arttı

toplam ihracat azalirken ilac ihracati artti

Sahip olduğu köklü geçmişi, uzun yıllara dayanan üretim kültürü, yüksek katma değer ve ileri teknolojiye dayanan yapısı, deneyimli insan gücü ile Türkiye’nin önde gelen sektörleri arasında yer alan ilaç endüstrisi, ihracatta yakaladığı ivmeyle dikkatleri üzerine çekti.

Aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği üyelerinin de yer aldığı 160 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye ilaç endüstrisinin 2015 yılı dış ticaret verileri açıklandı. 2015 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı yüzde 8,7 azalırken, ilaç ihracatı yüzde 9,8 artarak 939 milyon ABD Doları’na ulaştı. İlaç ithalatı ise yüzde 2,6 küçülerek 4,6 milyar ABD Doları oldu. Böylelikle, ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2010-2015 dönemindeki en yüksek oranına erişerek yüzde 20,3 seviyesinde gerçekleşti ve ilaç endüstrisi, cari açığın azalmasına olumlu katkı sağladı.

İlaç endüstrisi ihracatını artırırken, ithalatı geriledi

Sahip olduğu köklü geçmişi, uzun yıllara dayanan üretim kültürü, yüksek katma değer ve ileri teknolojiye dayanan yapısı, deneyimli insan gücü ile Türkiye’nin önde gelen sektörleri arasında yer alan ilaç endüstrisi, ihracatta yakaladığı ivmeyle dikkatleri üzerine çekti.

Türkiye ilaç endüstrisi, son beş yılda ihracatını yüzde 53,4 oranında artırdı, ilaç ithalatı ise yüzde 3,5 seviyesinde geriledi. Aynı dönemde, Türkiye toplam ihracatı yüzde 26 oranında büyüdü. İhracatı, toplam ihracattan yaklaşık iki kat daha fazla büyüme gösteren ilaç endüstrisinin bu performansında kamunun ve endüstrinin ortak çabası rol oynadı. İlaçta dış ticaret açığı yüzde 11,8 oranında azaldı. İlaç endüstrisinin Türkiye ihracatına katkısı, yüzde 0,54’ten yüzde 0,65’e yükseldi.

Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu kuruldu

2010 yılında, ihracatı ve araştırma-geliştirme (AR-GE)’yi stratejik alanlar olarak belirleyen İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), endüstrinin AR-GE yetkinliğini artırarak özellikle biyoteknoloji alanında daha yüksek katma değerli ürünler üretmesine, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmesine odaklandı. Bu kapsamda, İEİS üyesi olan ve olmayan ihracatçı firmaların katılımıyla, 2012 yılında Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu’nu kurdu. 31 üyesi olan Platform, endüstrinin hedef dış pazarlarda tanıtımı ve ihracat olanaklarının artırılmasına yönelik adımlar atıyor.

Koordinasyonunu yürüttükleri Platform adına açıklama yapan İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz, ilaç firmalarının ihracat atılımlarına gayretle devam ettiğini belirtti. Tokgöz, açıklamasında, “İlaç endüstrisine sağlanacak stratejik destekle, endüstri küresel bir güç olacak ve ülkemizin ihracatına katkısını artıracaktır.” dedi.

Kaynak : medimagazin.com.tr

749 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!