Türk Bilim İnsanları, SARS-CoV-2’nin Tüm Gen Haritasını Çıkarmayı Başardılar

Türk Bilim İnsanları SARS CoV 2nin Tüm Gen Haritasını Çıkarmayı BaşardılarTürk bilim insanları, her gün binlerce insanın hayatına mal olan yeni tip koronavirüs COVID-19 hastalığına yönelik önemli çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, SARS-CoV-2’nin tüm gen haritasının çıkarıldığını duyurdu.

Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, yeni tip koronavirüs SARS-CoV-2’nin neden olduğu COVID-19 hastalığına karşı etkili bir tedavi yöntemi geliştirmeye çalışırken, Erciyes Üniversitesi’nde umut verici bir gelişme yaşandı.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, SARS-CoV-2’nin tüm gen haritasının çıkarıldığını aktardı. Çalışmanın Aşı Araştırma Merkezi ERAGEM’de gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Çalış, “Aşı geliştirme çalışmaları için kritik öneme sahip olan bu aşamayı da başarılı bir şekilde tamamlayan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’ın Twitter’dan yaptığı paylaşım.

Türk Bilim İnsanları SARS CoV 2nin Tüm Gen Haritasını Çıkarmayı BaşardılarBütün dünyayı etkileyen bu pandemide, ülkemizde dolaşımda olan virüsün izole edilmesi ve gen haritasının çıkarılması aşı geliştirme çalışmaları ve ileri araştırmaların yapılabilmesi için oldukça önemlidir” diyen Prof. Dr. Çalış, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da araştırmacılara her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini aktardı.

Türkiye’de COVID-19 ile ilgili yaşanan tek umut verici gelişme bu değil. Geçtiğimiz haftalarda Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul’un, yeni tip koronavirüse karşı serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olan SARS-COV-2 virüsünü izole etmeyi başardığı açıklanmıştı.

SARS-CoV-2’nin gen haritasının çıkarılması, aşı geliştirme çalışmaları için büyük bir önem taşıyor.

Dün de, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) araştırmacılar, COVID-19 tedavisinde kullanılan ve başarılı sonuçlar veren sıtma ilacı klorokini tamamen basit başlangıç maddelerinden yerli imkanlarla 10 günde sentezlemeyi başarmıştı. Araştırmacılar şimdi, bazı maddelere olan ihtiyacın karşılanması için proje desteği bulmaları halinde daha büyük miktarlarda üretim yapmayı hedefliyor.

Kaynak : webtekno.com

560 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!