Türkiye’nin ilaç ihracatı, son beş yılda yüzde 80 artarak, 856 Milyon dolara yükseldi

türkiye nin ilac ihracati son bes yilda yuzde 80 artarak 856 milyon dolara yukseldi

4 kıta ve 23 ülkeden 200’ü aşkın markayı Türkiye’de buluşturan Avrasya’nın en büyük İlaç Fuarı CPhI Istanbul 2015, 03-05 Haziran tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde ziyarete açıldı. Fuarda ilk kez açıklanan Türkiye İlaç Sektör Raporu 2015; son beş yılda Türkiye’nin ilaç ihracatının %80 oranında artarak, 474 milyon dolardan 856 milyon dolara yükseldiğini, ortaya koydu.

Türkiye, büyüyen ekonomisi ve İstanbul’un iki kıtayı birleştiren tek dünya şehri olmasının getirdiği stratejik coğrafi üstünlük sayesinde; kısa süre içinde sağlık ve ilaç sektörleri için önemli bir uluslararası buluşma merkezi olma yolunda ilerliyor. Bölgedeki büyük potansiyeli değerlendirmek üzere ilk kez 2014 yılında düzenlenen CPhI Istanbul İlaç Fuarı, bu yıl 4 kıta ve 23 ülkeden 200’ü aşkın marka ve 4.000’den fazla ziyaretçi hedefi ile 03-05 Haziran 2015 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılıyor.

CPhI, ilaç sektörü için önemli bir uluslararası buluşma merkezi oluyor

Dünyanın lider fuar ve etkinlik organizasyon şirketlerinden UBM EMEA (Istanbul) tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun destekleri ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın resmi ortaklığı ile düzenlenen CPhI Istanbul 2015, katılımcılarına Türkiye, Güneydoğu Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya bölgesindeki ilaç sektörüne erişmek için çok önemli fırsatlar sunuyor. Etkinliğin açılışı TİTCK Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ve UBM EMEA (Istanbul) Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı’nın konuşmalarıyla gerçekleşti.

Türkiye uzun vadede küresel bir ilaç sektöründe Ar-Ge ve üretim merkezi olacak

TİTCK Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, konuşmasında CPhI Istanbul’un geçen sene ve bu yıl, ülkemiz için büyük kazanç olduğunu belirtti ve Türkiye olarak hedeflerimizden birinin CPhI Worldwide’ın da ülkemizde gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi. Önümüzdeki yılların ilaç teknolojisindeki gelişmeler açısından çok önemli yıllar olacağına dikkat çeken Prof.Dr. Özkan Ünal, “Sektör için öngördüğümüz ve desteklediğimiz 4 temel hedef şu şekildedir: Türkiye’yi yüksek katma değerli ürün üretebilen ve yurtiçi ilaç ihtiyacının daha büyük kısmını karşılayabilen büyük bir üretim üssü haline getirmek, uzun vadede ülkemizi Ar-Ge ve ilaç üretim merkezi haline getirmek, dördüncü ve son hedefimiz de ülkemizi yüksek teknoloji ürünlerinde daha da ileri taşımak” dedi

İlaç endüstrisi son yıllarda ihracatta anlamlı bir ivme kazandı

İlaç endüstrimizin kalite standartları ve ürünlerine kattığı değerin, üreticilerimizin dış pazarlarda tanınmasını sağladığını belirten İEİS Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut,”Yurtdışında Türkiye ilaç üreticilerinin algısı geliştikçe, üreticilerimizin dış pazarlara olan ilgisi de artmıştır. Önümüzdeki yıllarda, ilaç üreticilerimizin, yoğunluklu olarak yakın coğrafyadaki pazarlar ve bunun yanında gelişmiş pazarlardaki payının büyüyeceğine inanıyoruz” dedi”. Barut şöyle devam etti: “Endüstrimiz son yıllarda ihracatta anlamlı bir ivme kazanmıştır. Son beş yılda ihracatımız %80 artarak 856 milyon Amerikan Dolarına ulaşmıştır. 2014 yılında ihracattaki büyüme devam etmekle birlikte hız kesmiştir. Her platformda dile getirdiğimiz gibi Sendika olarak hedefimiz, endüstrimizin, Ar-Ge yetkinliğini arttırararak daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmesidir.Firmalarımızın motivasonu da bu yöndedir” dedi.

Alım Heyeti ve üst düzey sektör profesyonelleri yeni işbirlikleri için CPhI’da

CPhI Istanbul’un çok kısa sürede bölgede ilaç sektörünün önemli etkinliklerinden biri haline geldiğine dikkat çeken UBM EMEA (Istanbul) Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Başkanı Haluk Balcı,”Katılımcı ve ziyaretçi profilimizin uluslararası düzeydeki çeşitliliği ve zenginliği, CPhI Istanbul 2015’i, adeta Birleşmiş Milletler’in mütevazı bir örneği haline getiriyor. Fuarımız yerli ve yabancı katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz için dünya genelinde yeni iş fırsatlarına açılan bir kapı görevi üstleniyor. Bu yıl Alım Heyeti Programı’na girdik. 5 farklı ülkeden önemli sektör profesyonelleri, katılımcılarımızla özel görüşmeler yapmak üzere fuarımızı ziyaret etmekteler. Alım Heyeti’ne ek olarak ticari lişkiler kurmak üzere Rusya’dan ülkemize gelen Leningrad Bölgesi Heyeti de CPhI Istanbul’da katılımcılarımızla görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirdi. Bunlar CPhI Istanbul’un ilaç sektörümüzün gelişmesi adına yarattığı çok büyük ve önemli fırsatlar” dedi.

CPhI 2014, AEO Mükemmeliyet Ödülleri’nde finalistler arasında yer alıyor

Haluk Balcı ayrıca, geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen CPhI 2014’ün etkinlik sektörünün en prestijli ödüllerinden kabul edilen Uluslarası Etkinlik Organizatörleri Kurumu’nun (AEO) Mükemmeliyet Ödülleri’nde “En İyi Fuar Lansmanı” kategorisinde aday gösterildiğini ve finalistlerin yer aldığı kısa listeye kaldığını belirtti ve bu durumun hem UBM EMEA (Istanbul) hem de ülkemiz adına gurur verici olduğunu ifade etti.

Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2015, ilk kez CPhI Istanbul’da açıklandı

CPhI, araştırma ortakları Global Business Reports (GBR) ve aynı zamanda resmi ortağı olan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ile birlikte, sektör yöneticilerinin görüşlerine dayanarak hazırladığı Türkiye ilaç Sektörü Raporu 2015’i ilk kez CPhI Istanbul’da kamuoyu ile paylaştı. Rapor, Türkiye ilaç sektörüne dair tespitleri ile bu büyük pazarda yer almak isteyen yerli ve yabancı oyunculara rehberlik edecek veriler içeriyor.

CPhI Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2015’de yer alan İEİS pazar analizlerine göre eczacılık ürünleri ihracatında son yıllarda önemli bir ivme yakalandı. 2009 yılında 474 milyon ABD doları seviyesinde olan ilaç ihracatımız 5 yılda %80 düzeyinde artarak 2014 yılında 856 milyon ABD dolarına ulaşmıştı. Ancak, özellikle 2012 ve 2013 yıllarında yakalanan çift haneli büyüme rakamlarını takiben 2014 yılında ihracattaki büyüme hız keserek %4,7 seviyesinde kaldı. 170 ülkeye ihracat yapan Türkiye ilaç sektörü, 66 üretim tesisi ve 300 ilaç şirketinden oluşuyor ve yaklaşık olarak 30 bin kişiyi istihdam ediyor.

CPhI Istanbul 2015, sadece fuar etkinliği ile sınırlı kalmıyor

Sadece fuar etkinliği ile sınırlı kalmayan CPhI Istanbul 2015’te, sektöre dair teknolojiler, yasal gelişmeler, yeni pazar trendleri ile ürünlerinin yer aldığı seminerler katılımcıların ilgisine sunuldu. Ayrıca, ücretsiz sunulan CPhI Tedarikçi Rehberi hizmeti ile alıcı ve tedarikçilerin, fuar alanında birbirleriyle kolayca iletişime geçmeleri sağlandı. Fuarda; ilaç sektörlerinde Asya piyasasında güçlü olan Çin ve Hindistan ile bu yılın öncüsü İtalya olmak üzere üç ülkenin pavilyonları yer alıyor. Avrasya’nın en büyük ilaç firmalarını ikinci kez İstanbul’da biraraya getiren CPhI Istanbul 2015, 03-05 Haziran tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde ziyarete açık kalacak. 4.000’den fazla ziyaretçinin beklendiği Fuarın giriş ücretlerinden elde edilen gelirin bir bölümü ise Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanacak.

Sektöre Dair Önemli Firma ve Kurumlar CPhI Istanbul’a Destekçi Oldu

Uluslararası CPhI İstanbul 2015, Deva İlaç’ın elmas, Nobel İlaç’ın platin, hem altın hem kayıt alanı sponsoru Becton Dickinson ile diğer sponsorlar World Medicine, Ekin Kimya, Pharma Targeting, Pharmactive, Mustafa Nevzat, İlaç ve Sağlık Ürünleri Dış Ticaretinden Sorumlu Çin Ticaret Odası, Alım Heyeti’nin sponsorlukları ile gerçekleşti. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB destek verdi.

Kaynak : medimagazin.com.tr

855 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!