“Türkmenistan dünya için büyük öneme sahiptir”

turkmenistan dunya icin buyuk oneme sahiptir

DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden , Türkmenistan’ın özellikle enerji konusunda dünya için büyük öneme sahip bir ülke olduğunu söyledi.

Türkmengaz Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanı Gılıçmammed Gılıçmammedov, “Yakın gelecekte üretilecek doğalgaz miktarının artırılması için gerekli tüm imkanlara sahibiz. Türkmengaz, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğine açıktır” dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu’nda düzenlenen “Türkmenistan’ın Petrol, Gaz ve Kimya Sanayisinde Yatırım Olanakları” panelinde Gılıçmammedov, yakın gelecekte üretilecek doğalgaz miktarının artırılması için gerekli tüm imkanlara sahip olduklarını anlattı.
Gılıçmammedov, gelecekte ihraç edilecek gazların taşınacağı boru hatlarının doldurulması için esas kaynağı teşkil eden Kalkınış doğalgaz yatağının sanayiye kazandırılması için yürütülen projenin, diğer projeler arasında en büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bu gaz yatağının zenginliği ve sahip olduğu rezervler hakkında bilgi veren Gılıçmammedov, şunları kaydetti:
“21,2 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip olduğumuz belirlendi. Bu ise Türkmenistan’ın en büyük doğalgaz rezervine sahip ülkeler arasına girdiğinin kanıtıdır. Eylül 2013 tarihinde Kalkınış gaz yatağının değerlendirmesi ile ilgili birinci aşaması tamamlandı. Bu işlem sonucunda her yıl 30 milyar metreküp gaz satışa hazır. Mayıs 2014 tarihinde ise her yıl 30 milyar metreküplük satışa imkan tanımakta olan Kalkınış gaz yatağında yapılacak üretim tesislerinin ikinci kısmının yapımına başlanmıştır.
Ülkemizin gaz taşıma boru hatlarının taşıma kapasitesinin artırılmasına yönelik ve Türkmen gazının taşınmasının temini amaçlı yeni taşıma hatlarıyla ilgili hazırlık işleri çerçevesinde, Türkmenistan Başkanı’nın girişimi sayesinde Türkmenistan’ın doğu bölgesindeki doğal gazı, büyük gaz işleme tesislerinden Hazar Denizi kıyısına, hem de Hazar Denizi sahanlığının Türkmenistan tarafında kalan bölgesinden çıkarılacak gazın doğuya taşınmasını temin edebilecek, uzunluğu yaklaşık 800 kilometre olan doğu-batı gaz hattının yapılması konusunda ilgili karar kabul edilmiştir.”

“Türkmengaz, karşılıklı menfaatlere dayalı iş birliğine açıktır”

Gılıçmammedov, bu hedeflere ulaşabilmek amacıyla projede göz önünde bulundurulan, kapasitesi her yıl 33 milyar metreküp satışa hazır gazın nakledilebilmesi için toplam uzunluğu 1735 kilometre olan Türkmenistan-Afganistan-Hindistan doğalgaz boru hattının yapımıyla ilgili projenin hazırlanmasıyla ilgili işlerin hızla devam ettiğini anlattı.
Türkmenistan’ın ekonomik stratejisinin, üretimde ileri teknoloji kullanan ve ekolojik açıdan güvenli ürünleri üreten, inovasyon ekonomisine sahip sanayisi gelişmiş devlet olma yolunda ilerlediğini aktaran Gılıçmammedov, “Hidrokarbon hammaddesini ullanarak üretimin yapılması önem arzeden ileri seviyelere ulaşmış sektörlerden biri olmak istiyoruz. Türkmenistan sadece doğal gaz ve ham petrol gibi enerji kaynakları pazarında yerini korumayı değil, yüksek katma değeri olan gaz, kimya sanayisi ürünleri pazarlanmakta olan, piyasada da kendine layık yeri tutmayı hedeflemektedir. Türkmengaz, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğine açıktır” diye konuştu.
Gılıçmammedov, doğalgazın daha ileri düzeyde işlenmesinin organize edilmesinin, ülkelerinin hızla gelişen gaz, kimya sektöründe inovasyon teknolojilerinin daha geniş alanlarda kullanılması gibi girişimlerin teşvik edileceğini hatırlattı.

“Türkmenistan özellikle dünya için büyük öneme sahiptir”

DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden ise Türk şirketlerinin Türkmenistan’ın kalkınmasına yönelik ne kadar çaba sarfettiğini anlattı.
Türkmenistan’da rafineri kapasitesinin artırılması veya rehabilitasyonu ile petrokimya ve doğal gaz sektörlerinin büyük dikkat çektiğini dile getirerek, Türkmenistan’ın özellikle enerji konusunda dünya için büyük öneme sahip bir ülke olduğunu söyledi.
Özden, Türkmenistan’ın gerçekleştirdiği kalkınma hamlesinin takdire şayan olduğunu belirterek, “İki ülke arasında iş birliği olanakları, fırsatları kapsam olarak çok geniş. Özellikle Türkiye için enerji sektöründeki iş birliği büyük önem taşımaktadır. Gelecek günlerde bu konularda daha ayrıntılı çalışmalar, iki ülke arasında daha kapsamlı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Bugün anlatılan konuları bütün üyelerimize aktaracağız, onları ilgilenmeleri için teşvik edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Türkmenenergo Başkan Vekili Rasul Anayev ise devletin enerji ihtiyacının arttığını, bunu karşılamak için 2013-2020 yılları arasında toplam gücü 4 bin megavat olan 14 tane elektrik santralinin ve mesafesi 1074 kilometrelik elektrik aktarabilen sistemlerin inşa edileceğini söyledi.

Kaynak : trtturk.com

890 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!