Ücretli Naylon Poşet Uygulaması Başlamadan Tartışma Başladı

Ücretli Naylon Poşet Uygulaması Başlamadan Tartışma Başladı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, naylon poşetlerin marketlerde 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli hale gelmesindeki amacın aşırı tüketimin engellenmesi ve tüketicinin doğru kullanım konusunda bilinçlendirilmesi olduğunu belirterek, Bu olayın perakendeciler için bir gelir kapısına dönüşmemeli, 5 kuruşluk poşet, 50 kuruşa satılmamalıdır” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir şekilde alışveriş torbalarının aşırı tüketiminin 31 Aralık 2025 yılına kadar azaltılması yönünde çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda hazırlanan taslak yönetmeliğin, bu şekliyle yürürlüğe girmesi durumunda naylon poşetler 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli olacak.

Plastik Poşet Yasağı Söz Konusu Değil

Uygulamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik poşetlerin yasaklanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını yineledi.

“Plastik poşet konusu gündeme geldiği günden beri söylemlerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından da teyit edilmiş oldu” diyen Eroğlu, alışveriş torbalarının ücretli olmasında amacın, aşırı tüketimin engellenmesi ve tüketicinin doğru kullanım konusunda bilgilendirilmesi olduğunu kaydetti. Eroğlu, şöyle devam etti:

“O yüzden bu olayın perakendeciler için bir gelir kapısına dönüşmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun kesinlikle önüne geçilmelidir.

Alışverişte kullanılan plastik poşetlerin maliyeti 5 kuruş. Poşetlerin 5-10 kuruştan daha yüksek bedelle satılması, tüketicinin omuzlarına ek bir yük daha getirir. Bu yönetmelikteki amaç perakendeciye para kazandırmak, tüketiciye ek yük getirmek değildir.

Çevre Fonuna Aktarılsın

Bizim önerimiz perakendecilerin plastik poşetleri tüketiciye maliyetine satmaları ve elde edilen gelirin de bir çevre fonunda birikmesidir. Zaten yönetmelikte tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve geri dönüşüm faaliyetleri içinde çalışmalar yapılmasını öngörmektedir. Bu gelirle çevre konusunda bilinçlendirme ve geri dönüşüm çalışmaları için de kaynak oluşturulmuş olur. Zaten hâlihazırda alışveriş poşetlerin bedeli perakendeciler tarafından karşılandığı için perakendecilerin bu durumda bir kaybı olmayacak. Çevre için yapılan bir faaliyetten amacına uygun olmayan bir gelir elde edilmesi engellenmiş, perakendeci de çevre için üzerine düşen görevi tam olarak yerine getirmiş olacaktır.

10 gramlık bir poşet, 10 kilo, yani ağırlığının 1000 katı yük taşıyabiliyor. Su geçirmiyor. Eski kese kağıt ve çok kullanımlık torbalarda gelişen salmonella (gıda kaynaklı) ile E.coli (koli basili) bakterilerinden bizi koruyor. Bir mühendislik harikası olan bu ürün maalesef aşırı ve bilinçsiz tüketim sebebiyle çöp yerine doğaya bırakılıyor. Bunu değiştirmek için plastik sektörü olarak biz sorumluluğumuzun farkındayız ve çalışmalara katkı veriyoruz.”

Kaynak : gidahatti.com

734 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!