UVB’ye Bağlı Fotoyaşlanmaya Karşı Kahve Telvesi

UVB'ye Bağlı Fotoyaşlanmaya Karşı Kahve Telvesi

Kore’de yapılan yeni bir çalışmaya göre UVB kaynaklı foto yaşlanmanın önlenmesinde kullanılan kahve telvesinin etanol ekstraktının koruyucu etkileri olduğu bulunmuştur. Yapılan kontroller doğrultusunda, öğütülmüş kahve ekstraktı işlemi, epidermal kalınlıkta %25 azalma, eritem oluşumunda% 35 azalma ve% 20 daha az trans-epidermal su kaybı ile birlikte kırışıklıklarda% 30 azalma ile sonuçlanmıştır. Ayrıca öğütülmüş kahve ekstraktı işleminin kolajen bozucu matris metaloproteinaz 2 (MMP2) ve 9 (MMP9) ekspresyonunda bir azalmaya yol açtığı da bulunmuştur.  

Dünya nüfusunda giderek artan kahve tüketimi farklı kullanım alanları için daha fazla öğütülmüş kahve telvesi ortaya çıkarmıştır. Besin açısından zengin bir maddedir; tarımda, biyodizel üretiminde ve sudan kurşunun uzaklaştırılmasında kullanılmaktadır. Pek çok başka bileşiğe ek olarak, öğütülmüş kahve telvesi önemli ölçüde kafein, klorojenik asitler ve polifenoller içermektedir. 

Hyung Joo Suh ve iş arkadaşlarının çalışmaları, fotoyaşlanmaya karşı ölçülebilir bir savunma gösteren birkaç biyolojik ve klinik uç noktaya odaklanmaktadır. Deneylerin çoğu tüysüz fareler üzerinde yürütülürken MMP ekspresyonunu anlamak için bazı temel çalışmalar hücre kültürü sistemleri (HaCaT hücreleri) üzerinde gerçekleştirildi. Öğütülmüş kahve telvesi ekstraktından elde edilen bileşiklerin özellikle MMP’lerin azalan regülasyonundan (Bir hücre yüzeyinde bulunan reseptörlerin azalmasısorumlu olduğu bulgusu oldukça ilginç çünkü bu enzimler foto hasarın ayırt edici özelliği olan kolajen degradasyonunun bozulmasında rol oynamaktadır. 

Son on yılda, cildin UV radyasyonuna karşı korunması için bitkilerin kullanılmasının avantajlarına odaklanan çok sayıda çalışma yapılmıştır. Polifenoller ve diğer antioksidan türdeki bileşenlerin normal bir etki sağladıkları kabul edilir. Çoğu durumda bu aktif bileşenlerin işlevi ile ilgili olarak yalnızca fonksiyonel veriler sağlayabiliyoruz. Gelecekte bu mekanizmaların arkasındaki faydaları daha iyi anlamak son derece ilgi çekici olacaktır.

Kaynak : thecosmeticchemist.com

651 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!