Üzerindeki Deliklere Rağmen Suda Batmayan Metal Geliştirildi

Üzerindeki Deliklere Rağmen Suda Batmayan Metal Geliştirildi

Bilim insanlarının yeni geliştirdiği bir metal plaka sistemi, su üzerinde daha önceki sistemlerden çok daha iyi bir şekilde duruyor. Yeni metal plaka sistemi, üzerine açılan deliklere rağmen suda batmıyor.

Su geçirmezlik konusunda mükemmel olan süper hidrofobik maddeler, birçok nedenden dolayı faydalı olabilirler. Hidrofobik maddeler, buzun yüzeylerden uzak tutulması, gemilerin daha verimli hale getirilmesi gibi birçok alanda kullanılıyor. Mühendisler, süper hidrofobik malzemelerin ilginç bir kullanımını daha buldular.

Rochester Üniversitesi’nden ve Çin’in Changchun Optik, İnce Mekanik ve Fizik Enstitüsü’nden bilim insanları, süper hidrofobik malzemeler üzerine çalıştılar. Bilim insanlarının çalışmasına dair makale, ACS Applied Materials and Interfaces dergisinde yayınlandı.

Süper hidrofobik malzemeler, su geçirmezlik özelliklerini karmaşık yüzeylerde havayı hapsederek elde ederler. Bu hava kabarcıkları suyun yapışmasını zorlaştırır. Bu yüzeylerde damlacıklar geri sıçrar veya yuvarlanırlar. Ancak bu malzemelerde bulunan az miktardaki hava, malzemelerin suda batmasına neden olur. Araştırmacılar, süper hidrofobik malzemeleri iyi yüzen nesneler haline getirmek için neler yapacaklarını test etmeye de bu noktada karar verdiler.

Araştırmacılar, malzemelerin yüzeylerine mikro ve nano ölçekli desenler çizmek için ultra hızlı lazer darbeleri kullandılar. Bu işlem, büyük miktarda havayı hapsederek metalleri hem süper hidrofobik hem de su üzerinde yüzebilecek hale getirir. Ancak bu işlemlerdeki sorun, karmaşık yüzeylerin sudaki sürtünme nedeniyle aşınması ve bu özelliklerin her ikisinin de etkinliğini azaltmasıydı.

Araştırmacılar, bu soruna karşı yaratıcı bir çözüm ürettiler. Mühendisler, küçük merkezi bir parça ile birbirine bağlanmış, birbirine bakan, işlemden geçirilmiş alüminyum yüzeyden oluşan yapılar inşa ettiler. İki plaka arasındaki mesafe, su geçirmez bir bölme gibi, maksimum hava miktarını tutmak için dikkatlice seçildi.

Aralarındaki mesafe ile birbirine merkezlenen iki plaka ile beraber yapılan deneyler, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. İki plakalı malzemeyi batırmak için yapılan denemelerde plakalar, suda batmadı. Hatta plakalar üzerine delikler açıldığında dahi plakalar suda yüzdü. Plakaların üzerinde 3 mm ve 6 mm boyutlarında altı delik açılmasına rağmen plakalar suda batmadı.

Araştırmacılar, yeni tekniğin temelde herhangi bir metalle veya başka malzemelerle kullanılabileceğini ve ortaya çıkan batmaz cihazların çeşitli potansiyel uygulamalara sahip olabileceğini söylüyor.

Bu yöntemle üretilen gemiler ve flotasyon cihazları ağır hasara uğradıktan sonra bile su üzerinde kalabilirler. Bilim insanları, “batmaz metal” çalışmasına dair bir de video yayınladılar. Yayınlanan videoda, batmaz metalin denemeleri gösteriliyor.

Kaynak : webtekno.com

890 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!