Verimlilik Önemlidir. Peki ya Yeterlilik?

Verimlilik Önemlidir Peki ya Yeterlilik

Enerji verimliliği konusunda ve yakıt ekonomisini arttırarak evlerimizde ve binalarımızda sıfıra yaklaşmanın ne kadar önemli olduğu konusunda çalışmalara devam ediyoruz. Low Tech Dergisinde yeni makalesi yayımlanan Kris De Decker gibi,enerji verimliliği konusundan etkileniyoruz ama hiçbir yere varamıyoruz. Kris, verimliliğin yeterli olmadığını yeterliliği düşünmemiz gerektiğini söyledi..

Teçhizatlar daha iyi olsa ve evler daha yüksek standartlarda inşa edilse de  nüfus arttığından beri evlerimiz ve arabalarımız yüzünden şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok enerji kullanıyoruz. Daha fazla verimlilik elde etmiş olsak da, toplamda daha çok enerji kullanıyoruz. Bu yüzden enerji tasarrufları ve daha fazla verimlilik tam olarak De Decker’ın “kaçınılan enerji” olarak tarif ettiği enerjiyi ölçmektedir.

Sera gazı emisyonlarını ve fosil yakıt bağımlılığını azaltmayı hedefleyen bir enerji politikası, başarısını daha düşük fosil yakıt tüketimi yönünden ölçmelidir. Öte yandan “kaçınılan enerji”yi ölçerek enerji verimliliği politikaları bunun tam tersini yapmaktadır. Çünkü öngörülen enerji kullanımı mevcut enerji kullanımından yüksek olduğundan, enerji verimliliği politikaları toplam enerji tüketiminin devamlı artacağını öngörmektedir.

Son zamanlarda LED lambaları hakkında yazdığımda Jevons Paradoksu ve sekme etkisi(tüketici maliyetlerinin düşmesi ile ortaya çıkan tüketim artışı) hakkında tekrar konuşmayacağima dair söz verdim, ama ne yazık ki De Decker benimkiyle aynı sonuca vardı: “O LED lambalar tonlarca karbon emisyonunu engellemiyor çünkü onlardan çok çok fazla kullanıyoruz.”

Verimlilik Önemlidir Peki ya Yeterlilik

Sekme etkisi tartışmalarına göre, enerji verimliliğindeki gelişmeler, enerjinin temin edilmesine yardımcı olan hizmetlerin daha geniş kullanımına teşvik eder. Örneğin eski moda göz kamaştırıcı aydınlatmadan 6 kat daha enerji verimli olan katı hâl aydınlatmasının ilerlemesi, aydınlatmadaki enerji talebinde bir düşüşe yol açmadı. Bunun yerine 6 kat daha daha fazla ışık kullanımı ile sonuçlandı.

De Decker düşünme şeklimizi daha geniş tarihsel bağlamda değiştirmemiz gerektiğini söylemiştir. Örneğin jet uçaklar bir yolcuyu 50 yıl önce jetli uçaklarla aynı miktarda yakıtla taşıması noktasında giderek daha da verimli hale gelmektedir. 100 yıl önce insanlar uçmak için çok daha az yakıt kullanıyorlardı, çünkü yapmıyorlardı. Benzer şekilde elektrikli tambur kurutucuları da tüm zamanların en verimli halini almakta, ancak çamaşır iplerinin enerji verimliliğine ulaşamamaktadır.

Ve tabii ki favori örneğim; bisiklet. Otomobile karşı ciddi bir alternatif olarak düşünülseydi yakıt verimliliği karşılaştırmasını gülünç hale getirirdi.

Enerji verimliliği politikaları ile ilgili problem, sürdürülemez hizmetler için gerekli yeniden üretme ve sabitleştirmede çok etkili olmalarıdır. Otomobillerin ve tamburlu kurutucuların enerji verimliliğini ölçmek, bisikletlerin ve çamaşır iplerininkini ölçmemek seyahat etmenin hızlı ama enerji yoğunluklu ve devredilemez, önem derecesi düşürülmüş yollarını oluşturur.

Kris, verimliliğin yeterli olmayacağı ve Sekme Etkisi yüzünden tahmin edildiği kadar işe yaramayacağı ikna edici bir durum yaratıyor. Verimlilik yerine yeterliliği hedeflememiz gerektiğini, karbon azalımı ve fosil yakıt kullanımı gibi kesin şeylere odaklanmamız gerektiğini düşünüyor.

Verimlilik hizmetlerin azaltımını (daha az ışıklandırma, daha az seyahat etme, daha düşük hız, iç mekan ısıtmasını azaltma, daha küçük evler ) ya da ikame edilmesini (otomobil yerine bisiklet, tamburlu kurutucu yerine çamaşır ipi) içerebilir. Enerji verimliliğinin aksine yeterliliğin ilke ve amaçları nisbi varyanslarla ölçülebilir(kWsa/m2/yıl gibi). Bunun yerine karbon azaltımı, fosil yakıt kullanımı ya da petrol ithalatı gibi daha kesin değişkenlere odaklanılır. Enerji verimliliğinin aksine yeterlilik tek bir basit ürün tipiyle ifade edilemez ya da ölçülemez, çünkü yeterlilik çeşitli farklı madde formlarını içerebilir. Bunun yerine insanların tam anlamıyla ne yaptığına bakarak bir yeterlilik politikası tanımlanmış ve ölçülmüştür.

Kulağa acımasız gelmektedir. Kris bile “Bunun tartışma yaratacağı kesindir ve en azından ortqda ucuz bir fosil yakit tedarigi olduğu sürece otoriter olmak risklidir” şeklinde bitirmiştir. konuşmasını. Bu aynı zamanda bir agresif satıştır ve Treehugger’da bunu dolaşarak satabileceğimiz bir yer yoktur; 10 yıl önce her hafta çamaşır ipleriyle ilgili .makalelerimiz olurdu, fakat kimse böylesi büyük bir değişime ilgi duymadığı için uzun sürmedi, teşekkürler. “Verimliliğe Karşı Yeterlilik” yıllardır Treehugger’da üzerine konuştuğumuz bir konudur; otomobil yerine bisiklet kullanabileceğiz daha küçük, yürünesi yerlerde yaşayın. Teslas hakkındaki paylaşımlarımız daha popüler.

Kris’in hatalı olduğunu düşündüğüm nokta şu ki karanlıkta, uzun termal içliklerimizle küçük odalarımızda donmak zorunda değiliz. Daha iyi, verimli LED ışıklandırmaya, sıcaklığı düşürmeye ya da termal içlik giymeye alışmayacağımız çok daha iyi bir yalıtım sistemine ihtiyacımız var; Belki düzenli bisiklet kullanmayı zor bulanlar için elektrikli bisikletler fazla zordur. Fakat Kris haklı, bir ilke olarak bunu fark etmek zor. Artan verimlilik tek başına yetmez, yaşayış şeklimizi değiştirmeli ve başarmanın bir yolunu bulmalıyız. Bu da “yeterlilik”ten geçiyor.

Kaynak : treehugger.com

793 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!