Virüsler Kullanılarak Kendi Kendini İyileştirebilen Antibakteriyel Jel Üretildi
Fotoğraf: Geliştirilen jelin 1 mililitresinde 300 trilyon bakteriyofaj bulunuyor.
Yeryüzündeki en yüksek nüfuslu organizma olan bakteriyofajlar; bakterileri enfekte edip öldürebilen virüslerdir. Geçtiğimiz günlerde, bilim adamları kendi kendini iyileştiren bir hidrojel yaratmaya yetecek kadar bakteriyofaj büyütmeyi başardılar. Bu gelişmenin, tıpta ve diğer alanlarda önemli uygulamaları olabilir.
Kimya mühendisi Zeinab Hosseini-Doust liderliğinde çalışan Kanadalı McMaster Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi; laboratuvarda bakteriyofaj üretti, onları büyüme ortamlarından çıkardı ve daha sonra kapalı bir alanda topladı. Bu işlemler esnasında kimyasal bir bağlayıcı eklenmesi ise, “fajların” kendiliğinden sıvı kristaller birleşmesine neden oldu.
Elde edilen jelatin benzeri hidrojel yapı, kesildiğinde kendi kendine iyileşerek eski haline dönebiliyor. Tek bir mililitresinde bile 300 trilyon faj bulunduruyor. Üstelik bu virüslerin DNA yapısını değiştirerek, istenilen tipteki bakteri veya benzeri hedeflere saldırmalarını sağlamak da mümkün. Dahası, bu jel antibiyotik direnci geliştirmiş bakterilerde bile kullanılabiliyor.
Bu malzemenin en yaygın kullanım alanı; yara örtüleri, antibakteriyel implant kaplamaları ve 3 boyutlu biyolojik kaplamalar için steril iskele gibi medikal uygulamalar olacaktır. Hatta fajlar, kanser hücrelerine saldırmak üzere özelleştirilebilir.
Diğer yandan, virüsleri plastikleri veya diğer kirleticileri hedefleyecek şekilde değiştirebilmek de mümkün olduğundan, elde edilen jel çevreyi temizlemek için de kullanılabilir.
Hosseini-Doust, “Fajlar bakterilerin doğal avcılarıdır” diyor. “Nerede bakteri varsa, orada fajlar da var. Burada benzersiz olan şey, laboratuvarda elde edebileceğimiz konsantrasyonda bakteriden katı bir materyal oluşturabilmek.”
Araştırma, “The Journal Chemistry of Materials” da yayınlandı.
Kaynak: newatlas.com