X-ışını floresanı, Van Eyck’in Orijinal Renklerini Ortaya Çıkarıyor

Birçoğu tarafından Avrupa ortaçağ resminin zirvesi olarak görülen Ghent Altarpiece, tüm zamanların en çok çalınan eseri olarak bilinir. Uzmanlar bir röntgen floresan tarayıcısı yardımıyla, araştırmacılar orijinal eserin% 70’inin neredeyse altı yüz yıldır resim üzerine yapılan değişikliklerle kaplandığını gösteriyorlar. Yeni görüntüleme teknikleri sayesinde Belçikalı ekip, van Eyck kardeşlerin özgün fırça işlerini tespit etti; bu keşif, küratörlerin tabloyu orijinal haline geri getirmesine izin verdi.

Bilim adamları, yıllarca tabloları analiz etmek için röntgen floresan kullanmış olsa da, büyük yüzeyleri taramak hala sorun teşkil ediyor. ‘Şimdiye kadar, boyama örnekleri almak zorunda kalırdık ya da taşınabilir bir X-ışını floresans cihazı kullandırdık. “diyen Anvers Üniversitesi’ndaki kültürel miras bilim adamı Geert Van der Snickt açıkladı. ‘Şimdi ilk defa bütün tabloları tarayabiliriz.’

Araştırmacılar kendi otomatik x-ray tarayıcısını geliştirdiler ve 24 saat içinde yarım metre boy boyayı analiz edebiliyorlar. Van der Snickt, her şeyi cihazın yatay ve dikey olarak hareket ettiren bir iskelete monte ediyoruz. ‘Sonuçlar spektrumlar ya da grafikler değil, bu da muhafazakarlar ve sanat tarihçileri için karmaşık olabilir. Bunlar, resim üzerinde gördüğünüzle hemen bağlantı kurabilmeniz için […] şeklinde sunuluyor. ”

Analizler, ortaçağ dönemine ait olmayan bir bütün boya katmanını ortaya çıkardı. Başlangıçta kırmızı cıva (II) sülfid veya kinnabar ile boyanmış kırmızı parçalar, ucuz, kırmızımsı, demir (III) oksit macunu ile kaplanmıştı. Doğal pigmentlerle elde edilen bazı mor tonlar, genellikle 16. ve 17. yüzyıllarda kullanılan bakır ve kurşun tuzları ile kaplanmıştır. Australian Synchrotron’daki kıdemli bilim adamı Daryl Howard, “Eski resimlerin orijinal durumlarından değiştirilmesi yaygın bir şey” derken, resimlerin bu kadarının boyanması şaşırtıcı buldum. ”

Van der Snickt, orijinal katmandaki elementler arasında çinko bulmaktan özellikle şaşırdı. ’19. yüzyıl pigmentlerinde çinko beklemek saçmalık, ancak bu durumda ortaçağ katmanında açıkça mevcut’ diyor. Araştırmacılar van Eyck’in bir kurutucu ajan olarak çinko sülfat kullanmış olabileceğini ileri sürdü. Van der Snickt, “Bazı eski tariflerde sıklıkla bu katkı maddesi var, ancak bildiğim kadarıyla analiz sırasında ilk kez buldum” diyor.

Ayrıca, araştırmacılar van Eyck’in fırça işlerinin mükemmel bir şekilde korunmuş olduğunu gördükleri için küratörleri aşırı boyanmış tabakaları çizip orijinal başyapıtı ortaya çıkaracakları konusunda ikna ettiler. Howard, orijinalin hayata döndüğünü görmekten etkilendim “dedi.

Kaynak : chemistryworld.com

745 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!