Yakıtlardaki sülfürü uzaklaştıran gelişmiş bir reaksiyon
Dizel yakıttan neredeyse bütün sülfürü uzaklaştıran bu basit reaksiyon asit yağmurlarına sebep olan salınımların önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Amerikalı araştırmacılar, fosil yakıtlardaki sülfürü çarpıcı bir şekilde azaltan bir metot geliştirdi. Sülfür açısından zengin yakıtlar, yakıldığında suyla reaksiyona girip zararlı asit yağmurları oluşturan sülfür dioksit oluşturuyor; böylece yeni çalışma bu kirliliğin önüne geçecek.
Hâlihazırda yakıtların sülfür içeriğini, geçerli Avrupa standardı olan, 10 ppm değerine azaltabilen reaksiyonlar var; fakat yüksek basınçlı hidrojene, metal katalizöre ve 400℃ sıcaklığa ihtiyaç duyuyorlar. Düşük kalite, yüksek sülfür içeriği olan dizel yakıt genelde daha az sıkı standartları olan ülkelere ihraç ediliyor.
BP’den John Shabaker, Kaliforniya Üniversitesi’nden Kendall Houk ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Nobel ödüllü Robert Grubbs’un da dâhil olduğu Amerika’da bir ekip, sülfürü tüm salınım standartlarının altı olan 2 ppm’e düşürebilen, basit ve düşük maliyetli bir reaksiyon geliştirdi. Reaksiyon, diğer metotların zorlandığı güçlü sülfür bileşiği olan dibenzotiyofeni yıkıyor. İki kolay bulunabilen kimyasal – güçlü bir baz olan potasyum tert bütoksit ve indirgen olan trietilsilan – kullanılarak reaksiyon göreceli olarak düşük bir sıcaklık olan 165℃’de gerçekleştirilebiliyor.
Ekip şu anda reaksiyondan disilatiyan (disilathiane, H6SSi2) olarak çıkan silanı geri dönüştürmeye ve metodu endüstriyel rafinerilerde kullanılması için optimize etmeye çalışıyor.
Kaynak : chemistryworld.com